Przekąski na ciepłoPrzekąski na zimno
Ciasto francuskie zawijane z boczkiem. Przepis krok po kroku.
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na danie, które zawsze cieszy się ogromnym zainteresowaniem na różnego rodzaju imprezkach, spotkaniach czy np. posiadówkach. Ciasto francuskie zawijane z boczkiem bo nim mowa to idealne rozwiązanie, szybkie w wykonaniu, tanie i gwarantuje 100% kulinarny sukces 🙂
Ciasto francuskie zawijane z boczkiem
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 200 g boczku surowego wędzonego w plastrach
- 1 żółtko
- 80 g ulubionego żółtego sera np. oscypka
- mąka pszenna do podsypania blatu
Przygotowanie:
Krok 1:
Arkusz ciasta rozłóż na oprószonym mąką pszenną blacie. Delikatnie rozwałkuj płat ciasta francuskiego. Przetnij wzdłuż na pół, następnie na cienkie dwucentymetrowe paski. W efekcie otrzymasz około trzydzieści wąskich kawałków.
Krok 2:
Na każdy pasek ciasta połóż połówkę plasterka wędzonego boczku i skręć wokół jego osi. Powstanie zgrabny zawijasek 🙂
Krok 3:
Każdy ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmaruj rozmąconym żółtkiem z odrobiną zimnej wody (10ml).
Krok 4:
Posyp ulubionym serem, w moim przypadku był to oscypek ale możesz użyć praktycznie każdego rodzaju. Na koniec piecz w 200°C przez 15 minut, aż będą ciemno złote.
Pole do popisu
Francuskie zawijasy z boczkiem możecie przygotować w podstawowej wersji, nawet bez żółtego sera, albo wzbogaconej np. z sosem pomidorowym. To danie daje pole do popisu, można je przygotować w wersji wybuchowej z płatkami chili, z ziołami prowansalskimi, cheddarem lub np. z moją ulubioną czarnuszką. Ogranicza Was tylko wyobraźnia 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na przekąski znajdziesz >> TUTAJ <<
Najlepsze co można zrobić z ciasta francuskiego. Znalazłam ten przepis z dwa lata temu, od tego czasu robię czasem te pyszne zawijaski. Polecam każdemu, Autorowi strasznie dziękuję :). Pozdrawiam gorąco!
a przepis na maczanko?
Niestety u mnie dział sosów zimnych jest dość skromny. Proponuje zrobić jakiś pomidorowy łagodny z bazylią lub pikantny z chilli. Lub biały na majonezie z jogurtem np. czosnkowy.
Kuroń!!! Ja przez Ciebie oszaleję a d… w drzwiach się nie zmieści … No muszę zrobić ten bekonowy obłęd
No niestety musisz zrobić, bo są prawdziwym sztosem!
Gratuluję. Robiłam zwijane krążki, ale ta wersja jest rewelayjna.
No i rewelacja 🙂
Pozdrawiam