X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyZupy

Bogracz . Przepis krok po kroku

Bogracz   Nazwa Bogracz (węg. Bogracs) pochodzi od rodzaju kociołka, który służy do przygotowywania potraw na ognisku. W Polsce zaczęto tak nazywać węgierską zupę gulaszową. Wynika z tego, że to danie powinno być przygotowane na ognisku ale jest to ciężkie do wykonania w codziennych domowych warunkach. Chyba, że chcecie zaryzykować przyjazd straży pożarnej 😉 Jeżeli jednak planujecie ognisko a nie macie kociołka, służę pomocą KLIKNIJ TU.    
Składniki:
   
  • 500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości)
  • 2 łyżki smalcu
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 papryki kolorowe
  • 1 łyżka papryki słodkiej suszonej
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 l wody
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • kwaśna śmietana do podania
  • sól, pieprz
 
Przygotowanie:
  Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Zrumień na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodaj wędzony boczek i cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty czosnek.   Po około 5 minutach wsyp marchew i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę całość podsmaż, następnie dodaj słodką paprykę, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz.   Podsmaż wszystkie składniki przez minutę, wlej wodę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wsyp ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Po około 10 minutach kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaj krojone pomidory i koncentrat pomidorowy.   Gotuj do miękkości mięsa, około 60 minut zależy od rodzaju mięsa. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.   Zaprasza też do mojego starszego tekstu o gotowaniu kociołkowym TUTAJ.   Najlepszy sprawdzony przepis na Bogracz poleca się do przygotowania. W razie pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie niezwłocznie odpowiem.   SMACZNEGO!!!  

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. M

    Wychodzi na to, że papryka będzie się gotować prawie 2h, ziemniaki 1,5 h. Po tym czasie nic z tych warzyw nie zostanie 🙁

    • Jakub Kuroń

      No właśnie nie, bo większość czasu ziemniaki i inne warzywa gotują się w kwaśnym środowisku z koncentratu i passaty pomidorowej. Warzywa się ugotują, ale nie rozpadną GWARANTUJE 🙂

  2. Kasia

    Ziemniaki wrzucić i gotować ok 60 minut? Nie rozpadną przy tak długim gotowaniu?

    • Jakub Kuroń

      Nie rozpadną się, ponieważ dodajesz pomidory które są kwaśne i zapobiegają rozgotowaniu ziemniaków.

  3. Elżbieta

    Ile porcji „wychodzi”z tych składników?

    • Jakub Kuroń

      Wychodzi około 8 porcji. Na przykład dla 4 osób na 2 dni.

  4. Justyna

    A zamiast wołowiny moge dodac np mięso z szynki badz lopatke

    • Jakub Kuroń

      Jak najbardziej możesz zastąpić wołowinę szynką lub łopatką. Czas gotowania może być trochę krótszy.

  5. Aga

    A to już dziś…. właśnie biorę się za przygotowanie churros

    • Jakub Kuroń

      Daj znać jak wyszło 🙂

      Pozdrawiam

  6. Aga

    Przepis super. Bardzo łatwo wytlumaczone. Wyszedł pyszny bogracz… Jeszcze o północy mąż jadł dokładkę
    Robiłam kiedyś z innego przepisu, ale ten jest najlepszy. Pożyczam na zawsze ☺
    Dziękuję za pyszne danie.

    • Jakub Kuroń

      Super!!!

      Dziękuję bardzo i polecam się na przyszłość 🙂

Sprawdź również