Różne przepisyZupy
Bogracz . Przepis krok po kroku
Nazwa Bogracz (węg. Bogracs) pochodzi od rodzaju kociołka, który służy do przygotowywania potraw na ognisku. W Polsce zaczęto tak nazywać węgierską zupę gulaszową. Wynika z tego, że to danie powinno być przygotowane na ognisku, ale jest to ciężkie do wykonania w codziennych domowych warunkach. Chyba, że chcecie zaryzykować przyjazd straży pożarnej 😉 Jeśli jednak planujecie ognisko a nie macie kociołka, służę pomocą KLIKNIJ TU. Zupa z pewnością trafi w Wasze kubki smakowe.
Bogracz
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości)
- 2 łyżki smalcu
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 3 papryki kolorowe
- 1 łyżka papryki słodkiej suszonej
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1,5 l wody
- 3-4 ziemniaki
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- kwaśna śmietana do podania
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Następnie zrumień na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodaj wędzony boczek i cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty czosnek.
Krok 2:
Po około 5 minutach wsyp marchew i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę całość podsmaż, następnie dodaj słodką paprykę, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz.
Krok 3:
Podsmaż wszystkie składniki przez minutę, następnie wlej wodę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wsyp ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Następni po około 10 minutach kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaj krojone pomidory. Na koniec koncentrat pomidorowy.
Krok 4:
Gotuj do miękkości mięsa, około 60 minut zależy od rodzaju mięsa. Następnie gotuj jeszcze 10-15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj np. z posiekaną natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.
Zaprasza też do mojego starszego tekstu o gotowaniu kociołkowym TUTAJ.
Bez wątpienia najlepszy sprawdzony przepis na Bogracz poleca się do przygotowania. W razie pytań lub np. wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie niezwłocznie odpowiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Przepis super. Bogracz pyszny, dodałem jeszcze swojvsok z wycisnietej papryki i przecier paprykowy węgierski. Zrobiłem na karczku grillowym z Biedronki. Polecam, pyszota!
Bardzo ciekawy przepis! Chętnie wypróbuję tę wersję Borgacza. Dzięki za inspirację!
po tak długim gotowaniu skórka z papryki będzie przylepiać się do podniebienia
Nie będzie sprawdziłem to.
Czy część porcji wody można zastąpić białym wytrawnym winem?
Nie robiłem tak ale myślę, że możesz tak zrobić.
Witam,na ile porcji jest ten przepis?
Potrzebuje gramaturę na 8-9 osób.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Pomnóż wszystkie składniki x2 i będzie dobrze! Smacznego
Biorę się za robotę. Jutro mam gości to zaskoczę ich 🙂
Mam tylko wątpliwość..
„… Krok 2:
… następnie dodaj słodką paprykę, liść laurowy, ziele angielskie…”
„… Krok 3:
…Dodaj liść laurowy, ziele angielskie…”
Kedy dodawać ten liść laurowy i ziele angielskie? Część w 2 a część w 3 kroku?
Lepiej w 2 kroku. Muszę poprawić opis, dzięki.
Trzeba poprawić ten opis… 🙂
Witam serdecznie. Chcę przygotować na około 35 osób. Jakie ilości składników powinnam użyć?
❤️
Myślę, że jeśli pomnożysz ilość składników razy 6 to wszyscy powinni odejść od stołu najedzeni 🙂
Witam serdecznie , na jaka ilość osób jest to przepis ?
Na 4 osoby.
Przepis na bogracz, genialny!!!!!!!! Najlepszy jaki jadłam w życiu.
Mięso wołowe wypuszcza dużo wody, a rozumiem, że kolejne składniki trzeba też podsmażyć, a tak się gotują raczej w tej wodzie. Czy to jest ok? Czy wylewać tą wodę z mięsa, albo podsmażyć składniki osobno?
Nie każde mięso puszcza tak dużo wody, to zależy od jakość. Jeśli nasz taki problem to oddzielnie podsmaż warzywa.
przeczytalam wszystkie super komentarze wiec nie pozostaje mi nic innego jak udać sie do kuchni i wyprobowac ten rewelacyjny przepis jak wieszkośc osob…. Pozdrawiam i oczywiscie dam znać czy to prawda, ze taki pyszny !!!
Trochę za dużo wody. Poza tym smaczne.
tak powinno być, bo bogracz to zupa, a nie gulasz.
Dzień dobry
a jakie proporcje jeśli taki bogracz potrzebuje przygotować dla 40 0sób.
Witam jak się cieszę że trafiłam na twój przepis robiłam pierwszy raz bogracz z twoim przepisem i wyszedł rewelka boziu coś smacznego
Super i tyle .Coż powiedzieć na 100 % bede wprowadzał w swoje życie Pana przepisy na potrawy. Nie omieszkam na pewno sprobować czegoś innego! Dziękuje za super przepis!
Wyszło super! Dodałam tylko podsmażoną kiełbasę 😉 przepis już zapisałam w notesiku 🙂 dziękuję, panie Jakubie, za świetny i nieprzekombinowany przepis.
Przepis idealny nic nie trzeba dodawać od siebie! Zupka jest przepyszna! Idealna na każdy dzień. Za każdym razem jak gotuję twoje przepisy to wrzucam w moje relacje na fb. Zaczynają do mnie dzwonić znajomi że wpadną na obiadek 😉 Teraz gotuję rosół a w poniedziałek pomidorową na rosole. Pozdrawiam!!
Wychodzi jak dla wojska. Około 4 litrów zupy. Przynajmniej tak jak ja to robię.
Przepis lekko zmodyfikowałem bo po drugim razem dodałem małą cukinię i pokombinowałem z przyprawami. W tym wydaniu i zupa jest trochę bardziej zawiesista – choć to zależy ile się wleje wody.
Nie mniej przepis jako baza wyjściowa jest bardzo dobry.
Przepis jest rewelacyjny, prosty. My od pierwszego razu modyfikowalismy przepis – ale podstawa zachowana Dzięki!!
Kaha,
Dziękuje za komentarz i zapraszam jak najczęściej.
pozdrawiam
Przepis jest świetny, robiliśmy pierwszy raz. Ziemniaki idealne, wcale się nie rozpadają. Mięso idealne Super przepis, polecam, warto czekać
Dzięki wielkie 🙂
Pozdrawiam!
Będę gotować po raz drugi, naprawdę świetny przepis. Nie da się, aby nie wyszło 😉 Gwarantuję- nic się nie rozpada, drodzy komentujący. Jak robię coś z przepisów Kuroniów, to wiem, że na bank wyjdzie pysznie.
Dzięki za przemiłe słowa 🙂
Trzymaj się ciepło!!!
Wychodzi na to, że papryka będzie się gotować prawie 2h, ziemniaki 1,5 h. Po tym czasie nic z tych warzyw nie zostanie 🙁
No właśnie nie, bo większość czasu ziemniaki i inne warzywa gotują się w kwaśnym środowisku z koncentratu i passaty pomidorowej. Warzywa się ugotują, ale nie rozpadną GWARANTUJE 🙂
Ziemniaki wrzucić i gotować ok 60 minut? Nie rozpadną przy tak długim gotowaniu?
Nie rozpadną się, ponieważ dodajesz pomidory które są kwaśne i zapobiegają rozgotowaniu ziemniaków.
Ile porcji „wychodzi”z tych składników?
Wychodzi około 8 porcji. Na przykład dla 4 osób na 2 dni.
A zamiast wołowiny moge dodac np mięso z szynki badz lopatke
Jak najbardziej możesz zastąpić wołowinę szynką lub łopatką. Czas gotowania może być trochę krótszy.
A to już dziś…. właśnie biorę się za przygotowanie churros
Daj znać jak wyszło 🙂
Pozdrawiam
Przepis super. Bardzo łatwo wytlumaczone. Wyszedł pyszny bogracz… Jeszcze o północy mąż jadł dokładkę
Robiłam kiedyś z innego przepisu, ale ten jest najlepszy. Pożyczam na zawsze ☺
Dziękuję za pyszne danie.
Super!!!
Dziękuję bardzo i polecam się na przyszłość 🙂