X

Czego szukasz?

Przepis

Churros z czekoladowym ganache

 

Przedstawiam najlepszy sprawdzony przepis na Churros z czekoladowym ganache. Cudowna alternatywa dla pączków i faworków, bardzo fajny smak oraz intrygujący wygląd.

 


Składniki:

 


Churros:

 

  • 1 ¼ szklanki wody
  • 125 g masła
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 0,5 l oleju do smażenia
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ew. 1 łyżeczka mielonego cynamonu

 


Sos czekoladowy:

 

  • 200 ml śmietany 30%

  • 100 g gorzkiej czekolady, drobno pokruszonej

 


Sposób przygotowania:

 


W rondlu rozpuść wodę z masłem. Kiedy zacznie się gotować, zacznij wsypywać mąkę. Mieszaj aż zacznie odchodzić od brzegów i uformuje kulę ciasta, 1-2 minuty.

 

Przełóż ciasto do miski, poczekaj aż przestygnie. Po tym czasie zacznij dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie mieszając. Przełóż gotowe ciasto do worka cukierniczego z szeroką końcówką.

 


Rozgrzej olej do średniej temperatury, około 160°C. Wyciskaj na rozgrzany olej podłużne pączki 10 cm długości. Smaż 3-4 minuty do uzyskania rumianego koloru, po wyjęciu osącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

 

Aby zrobić sos czekoladowy, wsyp czekoladę do miski. Wlej śmietanę do rondelka, podgrzej na małym ogniu, aż zacznie „mrugać”. Wlej do miski z czekoladą, mieszaj aż do całkowitego połączenia.

 


Churros podawaj oprószone cukrem pudrem lub skropione sosem czekoladowym. Można także połączyć cynamon z cukrem pudrem, churros będą miały niepowtarzalny smak 🙂

 

Polecam przygotować sobie churros nie tylko z okazji tłustego czwartku. Przepis krok po kroku jest naprawdę prosty i czytelny. W razie jakichkolwiek pytań i wątpliwości piszcie komentarze. Na wszystkie niezwłocznie odpowiem 🙂

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ania

    Panie Jakubie, czy churros tylko na ciepło czy na zimno też mogą być?

    • Jakub Kuroń

      Najlepiej smakują na ciepło, ale spokojnie można je zjeść na drugi dzień zimne.

  2. GOSIA

    Pozdrawiam.Pana przepisy są wyjątkowe , pyszne potrawy.

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło! Dziękuje

  3. Grażka

    Dziękuję 🙂

  4. Grażka

    Witam
    Ile churros’ów z tej porcji?

    • Jakub Kuroń

      Ciężko powiedzieć zależy od długości churros. Takich 15 cm ok 30, porcja dla 4 osób spokojnie 🙂

  5. Aga

    Wyszły pycha . Polecam

    • Jakub Kuroń

      Super!!! Bardzo się cieszę 🙂

      Pozdrawiam

  6. Agnieszka Mańko

    Są pyszne robiłam

    • Jakub Kuroń

      Super! Na zdrowie 🙂

  7. Basia

    Panie Jakubie czy można przyrządzić w formie słonej ? Zamiast cynamonu papryka lub sól z ziołami?

    • Jakub Kuroń

      Jest to ciasto parzone, można je podawać na słono. Co prawda nigdy nie podawałem churros na wytrawno ale można spróbować. Możesz dodać świeże zioła do ciasta i posypać ulubionymi przyprawami np. papryką.

  8. Agnieszka P.

    Panie Jakubie a co z cynamonem?

    • Jakub Kuroń

      Nie ma w opisie? O kurcze zapomniałem. Dodaje do cukru pudru, smakuje wtedy wyjątkowo.

      Dzięki za zwrócenie uwagi 🙂

  9. Magdziorz

    Nie posiadam takiego worka czym moge zastapic?

    • Jakub Kuroń

      Ze sztywnej torebki foliowej można. Obcinasz rożek, nakładasz i wyciskasz 🙂

Sprawdź również