X

Czego szukasz?

Przepis

Przedstawiam bez wątpienia najlepszy przepis na Churros z czekoladowym ganache. Cudowna alternatywa dla pączków i faworków, bardzo fajny smak oraz z pewnością intrygujący wygląd. Churros zasmakuje całej Twojej rodzinie. Jeśli tego dnia masz mieć gości, zrób pączki z podwójnej porcji. 

CHURROS Z CZEKOLADOWYM GANACHE

Składniki:

CHURROS:

  • 1 ¼ szklanki wody
  • 125 g masła
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 0,5 l oleju do smażenia np. rzepakowego
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ew. 1 łyżeczka mielonego cynamonu

SOS CZEKOLADOWY:

  • 200 ml śmietany 30%

  • 100 g czekolady np. gorzkiej, drobno pokruszonej

Churros z czekoladowym ganache

Sposób przygotowania: 

Krok 1:

W rondlu rozpuść wodę z masłem. Następnie w momencie, gdy zacznie się gotować, wsyp mąkę. Mieszaj aż zacznie odchodzić od brzegów, a na koniec uformuje kulę ciasta, 1-2 minuty.

Krok 2:

Przełóż ciasto do miski, następnie poczekaj aż przestygnie. Po tym czasie zacznij dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie mieszając. Przełóż gotowe ciasto do worka cukierniczego z szeroką końcówką.

Krok 3:

Rozgrzej olej do średniej temperatury, około 160°C. Następnie wyciskaj na rozgrzany olej podłużne pączki 10 cm długości. Smaż 3-4 minuty do uzyskania rumianego koloru, na koniec osącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Krok 4:

Aby zrobić sos czekoladowy, wsyp czekoladę do miski. Wlej śmietanę do rondelka, następnie podgrzej na małym ogniu, aż zacznie „mrugać”. Na koniec dodaj do miski z czekoladą, mieszaj aż do całkowitego połączenia.

Churros podawaj oprószone cukrem pudrem lub np. skropione sosem czekoladowym. Jeśli lubisz cynamon, to połącz go z cukrem pudrem, churros będą miały niepowtarzalny smak.

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.

Churros z czekoladowym ganache

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Panie Jakubie czy można przyrządzić w formie słonej ? Zamiast cynamonu papryka lub sól z ziołami?

    • Jest to ciasto parzone, można je podawać na słono. Co prawda nigdy nie podawałem churros na wytrawno ale można spróbować. Możesz dodać świeże zioła do ciasta i posypać ulubionymi przyprawami np. papryką.

Sprawdź również