X

Czego szukasz?

Przepis

Churros z czekoladowym ganache

 

Przedstawiam najlepszy sprawdzony przepis na Churros z czekoladowym ganache. Cudowna alternatywa dla pączków i faworków, bardzo fajny smak oraz intrygujący wygląd.

 


Składniki:

 


Churros:

 

  • 1 ¼ szklanki wody
  • 125 g masła
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 0,5 l oleju do smażenia
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ew. 1 łyżeczka mielonego cynamonu

 


Sos czekoladowy:

 

  • 200 ml śmietany 30%

  • 100 g gorzkiej czekolady, drobno pokruszonej

 


Sposób przygotowania:

 


W rondlu rozpuść wodę z masłem. Kiedy zacznie się gotować, zacznij wsypywać mąkę. Mieszaj aż zacznie odchodzić od brzegów i uformuje kulę ciasta, 1-2 minuty.

 

Przełóż ciasto do miski, poczekaj aż przestygnie. Po tym czasie zacznij dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie mieszając. Przełóż gotowe ciasto do worka cukierniczego z szeroką końcówką.

 


Rozgrzej olej do średniej temperatury, około 160°C. Wyciskaj na rozgrzany olej podłużne pączki 10 cm długości. Smaż 3-4 minuty do uzyskania rumianego koloru, po wyjęciu osącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

 

Aby zrobić sos czekoladowy, wsyp czekoladę do miski. Wlej śmietanę do rondelka, podgrzej na małym ogniu, aż zacznie „mrugać”. Wlej do miski z czekoladą, mieszaj aż do całkowitego połączenia.

 


Churros podawaj oprószone cukrem pudrem lub skropione sosem czekoladowym. Można także połączyć cynamon z cukrem pudrem, churros będą miały niepowtarzalny smak 🙂

 

Polecam przygotować sobie churros nie tylko z okazji tłustego czwartku. Przepis krok po kroku jest naprawdę prosty i czytelny. W razie jakichkolwiek pytań i wątpliwości piszcie komentarze. Na wszystkie niezwłocznie odpowiem 🙂

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Panie Jakubie czy można przyrządzić w formie słonej ? Zamiast cynamonu papryka lub sól z ziołami?

Sprawdź również