Ciasta i ciastkaDeseryRóżne przepisyTłusty czwartek
Churros z czekoladowym ganache
Przedstawiam bez wątpienia najlepszy przepis na Churros z czekoladowym ganache. Cudowna alternatywa dla pączków i faworków, bardzo fajny smak oraz z pewnością intrygujący wygląd. Churros zasmakuje całej Twojej rodzinie. Jeśli tego dnia masz mieć gości, zrób pączki z podwójnej porcji.
CHURROS Z CZEKOLADOWYM GANACHE
Składniki:
CHURROS:
- 1 ¼ szklanki wody
- 125 g masła
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- 4 jaja
- 0,5 l oleju do smażenia np. rzepakowego
- ½ szklanki cukru pudru
- ew. 1 łyżeczka mielonego cynamonu
SOS CZEKOLADOWY:
200 ml śmietany 30%
100 g czekolady np. gorzkiej, drobno pokruszonej
Churros z czekoladowym ganache
Sposób przygotowania:
Krok 1:
W rondlu rozpuść wodę z masłem. Następnie w momencie, gdy zacznie się gotować, wsyp mąkę. Mieszaj aż zacznie odchodzić od brzegów, a na koniec uformuje kulę ciasta, 1-2 minuty.
Krok 2:
Przełóż ciasto do miski, następnie poczekaj aż przestygnie. Po tym czasie zacznij dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie mieszając. Przełóż gotowe ciasto do worka cukierniczego z szeroką końcówką.
Krok 3:
Rozgrzej olej do średniej temperatury, około 160°C. Następnie wyciskaj na rozgrzany olej podłużne pączki 10 cm długości. Smaż 3-4 minuty do uzyskania rumianego koloru, na koniec osącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Krok 4:
Aby zrobić sos czekoladowy, wsyp czekoladę do miski. Wlej śmietanę do rondelka, następnie podgrzej na małym ogniu, aż zacznie „mrugać”. Na koniec dodaj do miski z czekoladą, mieszaj aż do całkowitego połączenia.
Churros podawaj oprószone cukrem pudrem lub np. skropione sosem czekoladowym. Jeśli lubisz cynamon, to połącz go z cukrem pudrem, churros będą miały niepowtarzalny smak.
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.
Churros z czekoladowym ganache
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<
Panie Jakubie, czy churros tylko na ciepło czy na zimno też mogą być?
Najlepiej smakują na ciepło, ale spokojnie można je zjeść na drugi dzień zimne.
Pozdrawiam.Pana przepisy są wyjątkowe , pyszne potrawy.
Bardzo mi miło! Dziękuje
Dziękuję 🙂
Witam
Ile churros’ów z tej porcji?
Ciężko powiedzieć zależy od długości churros. Takich 15 cm ok 30, porcja dla 4 osób spokojnie 🙂
Wyszły pycha . Polecam
Super!!! Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam
Są pyszne robiłam
Super! Na zdrowie 🙂
Panie Jakubie czy można przyrządzić w formie słonej ? Zamiast cynamonu papryka lub sól z ziołami?
Jest to ciasto parzone, można je podawać na słono. Co prawda nigdy nie podawałem churros na wytrawno ale można spróbować. Możesz dodać świeże zioła do ciasta i posypać ulubionymi przyprawami np. papryką.
Panie Jakubie a co z cynamonem?
Nie ma w opisie? O kurcze zapomniałem. Dodaje do cukru pudru, smakuje wtedy wyjątkowo.
Dzięki za zwrócenie uwagi 🙂
Nie posiadam takiego worka czym moge zastapic?
Ze sztywnej torebki foliowej można. Obcinasz rożek, nakładasz i wyciskasz 🙂