Przepis
Desery
Parfait kawowe
Składniki
- 8 żółtek
- 200 ml śmietany 30-36%
- 100 ml mleka pełnotłustego
- 90 ml wody
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej typu Nesca
- 100 g biszkoptów lub małych bez
Sposób przygotowania
Przygotowujemy najpierw masę do parfait: gotujemy wodę z cukrem (około 2-3 łyżek wody zostawiamy do rozpuszczenia w niej kawy), tak żeby uzyskać gęsty syrop. Żółtka ucieramy, wlewamy do niego cienkim strumieniem gorący syrop. Cały czas masę ubijamy, aż będzie gęsta i ostygnie. Wtedy ubijamy śmietanę i wraz z mlekiem łączymy ją z żółtkami. Najlepiej jest w trakcie łączenia ubijać wszystkie składniki trzepaczką, mikserem lub drewnianą łyżką. Kawę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wody i mieszamy z parfait. Dno formy wykładamy biszkoptami lub małymi bezami i wlewamy na nie masę. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.