Przepis
Ciasta i ciastka
Keks bakaliowy
Składniki
Proporcje
- przygotowujemy taką samą ilość masła, cukru, mąki i dodatków (figi, rodzynki, skórka pomarańczowa i inne bakalie), np. po 200 g
- 5 jajek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Na początku ucieramy „kogel - mogel” z żółtek, cukru i cukru waniliowego. Do utartej masy dodajemy stopniowo masło (dobrze je wcześniej wyjąć z lodówki, żeby było miękkie) i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie mieszamy masę z ubitą pianą z białek. Na koniec dodajemy bakalie obsypane mąką. Formę do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wkładamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 1 godzinę.