X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Keks świąteczny – przepis krok po kroku

Poniżej znajdziecie przepis mojej żony Bogusi na przepyszny, pełen bakalii i prosty w przygotowaniu keks Świąteczny. Keks świąteczny kojarzy mi się, że Świętami Bożego Narodzenia, ale wiem, że w niektórych domach to ciasto zarezerwowane jest na Wielkanoc. Poniżej w komentarzu możecie napisać jak jest u Was? Pieczecie keksa na Boże Narodzenie czy na Wielkanoc, a może na oba te święta? 

Keks świąteczny

Składniki:

  • 200 g masła 
  • 150 g cukru np. trzcinowego 
  • 6 jajek M
  • 340 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g suszonych owoców np. rodzynek, żurawiny, daktyli, śliwek, moreli 
  • 200 g ulubionych orzechów 

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Suszone owoce i orzechy posiekaj. Jeśli używasz rodzynek namocz je wcześniej w wodzie. Odstaw na bok. 

Krok 2:

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie po koleji dodawaj jajka cały czas mieszając.

Krok 3:

Do przygotowanej masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, posiekanymi orzechami i suszonymi owocami.

Krok 4:

Na koniec dodaj jeszcze kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. 

Następnie przełóż do foremki do pieczenia o wymiarach ok 12 cm na 29 cm. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Piecz 60 minut w 170°C

Podaj polany lukrem królewskim >>link do przepisu<< lub posypany cukrem pudrem. 

Więcej przepisów na nasze pyszne ciasta znajdziesz >>Tutaj<<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również