Boże NarodzenieCiasta i ciastka
Keks świąteczny – przepis krok po kroku
Poniżej znajdziecie przepis mojej żony Bogusi na przepyszny, pełen bakalii i prosty w przygotowaniu keks Świąteczny. Keks świąteczny kojarzy mi się, że Świętami Bożego Narodzenia, ale wiem, że w niektórych domach to ciasto zarezerwowane jest na Wielkanoc. Poniżej w komentarzu możecie napisać jak jest u Was? Pieczecie keksa na Boże Narodzenie czy na Wielkanoc, a może na oba te święta?
KEKS SWIĄTECZNY
Składniki:
- 200 g masła
- 150 g cukru np. trzcinowego
- 6 jajek M
- 340 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g suszonych owoców np. rodzynek, żurawiny, daktyli, śliwek, moreli
- 200 g ulubionych orzechów
Keks świąteczny
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Suszone owoce i orzechy posiekaj. Jeśli używasz rodzynek namocz je wcześniej w wodzie. Odstaw na bok.
Krok 2:
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie po koleji dodawaj jajka cały czas mieszając.
Krok 3:
Do przygotowanej masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, posiekanymi orzechami i suszonymi owocami.
Krok 4:
Na koniec dodaj jeszcze kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
Następnie przełóż do foremki do pieczenia o wymiarach ok 12 cm na 29 cm. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Piecz 60 minut w 170°C.
Podaj polany lukrem królewskim >>link do przepisu<< lub posypany cukrem pudrem.
Keks świąteczny
Więcej przepisów na ciasta znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Pozdrawiam
Bogusia