X

Czego szukasz?

Przepis
BabeczkiCiasta i ciastkaDesery

Lukier królewski – idealnie gładki i błyszczący

Poniżej znajdziesz przepis na lukier królewski czyli lukier idealny nie tylko w wyglądzie, ale również w smaku. Jest słodki z mocno wyczuwalną kwaśną nutą. Idealnie nadaje się do polania na ciasto czy do dekoracji pierniczków. Po zastygnięciu jest ładnie błyszcząca.  

Lukier królewski

Składniki:

  • 1 białko
  • 200 g cukru pudru
  • 5 kropli soku z cytryny
  • ew 2- 4 krople dowolnego barwnika spożywczego

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wszystkie składniki umieść w misce i połącz ze sobą za pomocą miksera. Wybierz końcówkę do ubijania. Miksuj ok 10 minut na średnich obrotach.

Krok 2

Lukier królewski nakładaj łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego

Tak przygotowany lukier idealnie nadaje się do ciasta jak i do ciastek czy pierniczków. Pamiętaj również o tym, aby lukier nakładać na ostudzone ciasto czy ciastka. 

Tu znajdziesz mnóstwo przepisów na pyszne ciasta polane takim właśnie lukrem. >>link<<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również