BabeczkiCiasta i ciastkaDesery
Lukier królewski – idealnie gładki i błyszczący
Lukier idealny, to bez wątpienia lukier królewski. Nie dość, że świetnie wygląda co akurat zawdzięcza swojej gęstości, ale również bardzo dobrze smakuje. Dodatek cytryny do lukru sprawia, że nie zabija on słodyczą, a ma w sobie nutę kwasowości. Idealnie nadaje się do polania na ciasto czy np. do dekoracji pierniczków. Po zastygnięciu jest ładnie błyszczący i bije bielą z daleka. Poniżej przepis na lukier królewski, koniecznie wypróbujcie!
Lukier królewski
Składniki:
- 1 białko
- 200 g cukru pudru
- 5 kropli soku z cytryny
- ew 2- 4 krople dowolnego barwnika spożywczego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wszystkie składniki tj. białko, cukier puder i sok z cytryny umieść w misce i połącz ze sobą za pomocą miksera. Jeśli zdecydujesz się na dodanie barwnika dodaj go pod koniec ubijania. Wybierz końcówkę do ubijania. Następnie miksuj ok 10 minut na średnich obrotach.
Krok 2:
Lukier królewski nakładaj łyżeczką lub np. za pomocą rękawa cukierniczego.
Tak przygotowany lukier idealnie nadaje się do polania/ ozdobienia ciasta, babki, babeczki jak i do ciasteczek czy np. pierniczków. Pamiętaj również o tym, aby lukier nakładać na ostudzone ciasto czy ciastka.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<