X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej, o matko jakie to dobre i proste. W zasadzie wystarczy dodać odpowiednie warzywa do gotującej się wody lub bulionu. Idealne na chłodniejszy letni dzień, ale jej lekka konsystencja sprawdzi się nawet, gdy przypieka słońce. Aby fasolówka nabrała trochę charakteru, podkręciłem ją odrobiną piekielnie ostrego sosu na bazie papryczki Ghost Pepper. Do podania sugeruję sporo zieleniny, lub łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany.

Zupa z fasolki szparagowej

Składniki:

  • 1,2 l bulionu warzywnego lub wody
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • 1 szklanka poszatkowanej młodej kapusty
  • 4 ziemniaki
  • 10 cm kawałek pora
  • garść bobu
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka sosu Ghost Pepper, ja sięgam po Roleskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • do podania posiekana natka pietruszki lub kolendra

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Do garnka wlej bulion lub wodę, jeżeli używasz wody sugeruję dodaj łyżkę masła lub oliwy z oliwek. Do gotującego się płynu dodaj obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa: marchew, seler, pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj 5-7 minut.

Krok 2:

Kiedy warzywa zmiękną dodaj fasolkę szparagową pokrojoną w 3 cm kawałki, poszatkowaną grubiej młodą kapustę oraz ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Gotuj około 5-7 minut.

Krok 3:

Po tym czasie dodaj łuskany bób i poszatkowane pory. Gotuj 5-7 minut, następnie wlej passate pomidorową oraz sos Ghost Pepper. Dopraw solą, gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu. Zupę z fasolki szparagowej podawaj z dużą ilością posiekanej zieleniny lub łyżką kwaśnej śmietany. Lubisz zupy??? —>TUTAJ<— znajdziesz więcej fajnych inspiracji. Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również