Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc
Mazurek kaszubski
Składniki
-500 g mąki (ok. 3 szklanki)
-250 g cukru
-250 g masła
-3 żółtka
-1 jajo
-250 ml słodkie śmietany – 22 %
-250 g rodzynek
-skórka otarta z jednej cytryny
-50 g migdałów
Sposób przygotowania
Ucieramy masło z żółtkami, cukrem, dodajemy w trakcie ucierania 1 jajo i śmietanę. Wreszcie dosypujemy przesianą mąkę i sparzone, osaczone rodzynki. Zagniatamy ciasto. Blachę smarujemy masłem i nakładamy na nią ciasto rozwałkowane na grubość 1,5 cm. Smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym żółtkiem i posypujemy obranymi ze skórki i posiekanymi migdałami. Pieczemy w temperaturze 170– 180° przez 30 minut.