Przepis
Wieprzowina
Pieczeń wieprzowa z kminkiem po polsku
Składniki
- 1 kg wieprzowiny szynki b/k, najlepiej z warstewką tłuszczu
- 2 cebule
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka majeranku suszonego
- sól
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 1 szklanka bulionu lub wrzątku
Sposób przygotowania
Szynkę naciąć ostrym nożem w kratkę,mięso natrzeć solą,majerankiem i kminkiem.Po godzinie mięso obsmażyć na tłuszczu,rumieniąc ze wszystkich stron.Obsmażone mięso włożyć do brytfanki ponacinaną stroną na spód,dodać 2 pokrojone w talarki cebule,podlać bulionem lub wrzątkiem.Po 30 minutach pieczenia mięso odwrócić i podlewać sosem.Piec jeszcze około 40 minut. Gotową pieczeń kroimy w cienkie plastry i podajemy z sosem z pieczeni.Podajemy z kopytkami i kiszoną kapustą. Smacznego.