Przepis
Desery
Oponki z serem
Składniki
Ciasto:
- 250 g sera twarogowego półtłustego
- 250 g serka mascarpone
- 600 g mąki pszennej
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200ml kwaśnej śmietany
Do smażenia:
- tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
- cukier puder do posypania gotowych oponek
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć ciasto. Gdy powstała masa zbytnio klei się do rąk dodaj odrobinę mąki. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok 1 cm. Wycinaj w nim szklanką lub ringiem placki o średnicy ok 5-7 cm. W środku każdego placka wytnij mniejsze kółko kieliszkiem lub mniejszym ringiem. Tak wycięte oponki smaż w głębokim tłuszczu lub ułóż na papierze do pieczenia i piecz w 180º C. przez 15 minut. Z pozostałego ciasta zagnieć nową kulkę, rozwałkuj ją i wytnij kolejne oponki.