Przepis
Przekąski na zimno
Tosty z łososiem
Składniki
- 1 bagietka lub 6–8 tostów
- 150 g łososia świeżego
- 100 g łososia wędzonego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki posiekanych kaparów
- 50 g posiekanych oliwek
- 1 obrana i pokrojona w pół plastry cytryna
- pęczek koperku pół pęczka szczypiorku
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Świeżego łososia oprószamy solą i pieprzem i smażymy na oleju. Studzimy i rozdrabniamy palcami w płatki. Łososia wędzonego kroimy w kostkę i mieszamy z płatkami usmażonego. Dodajemy majonez, oliwki, sok z cytryny, kapary oraz posiekany koperek i szczypior. Mieszamy i doprawiamy. Bagietkę kroimy w kromki grubości 1,5 cm, smarujemy olejem i opiekamy w piekarniku na brązowo. Po ostudzeniu smarujemy przygotowaną pastą, dekorujemy koperkiem i cytryną. W sytuacjach uroczystych możemy udekorować odrobiną kawioru.