Dania główneWieprzowina
Kotlety mielone z piekarnika
Kotlety mielone z piekarnika to kapitalna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i upiec w maksymalnej temperaturze. Szybka obróbka termiczna w bardzo wysokiej temperaturze sprawi, że kotlety będą rumiane z zewnątrz i soczyste w środku. Musicie wypróbować ten przepis i na koniec koniecznie dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowały.
Kotlety mielone z piekarnika
Składniki:
- 500 g mięso mielonego np. szynki wieprzowej
- 1 jajko
- bułka czerstwa, namoczona w mleku i odciśnięta
- 1 ząbek czosnku, utarty
- kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku, utarty
- 1 łyżeczka musztardy np. dijon
- 2 łyżki posiekanej natki
- 2 łyżki posiekanej dymki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Piekarnik rozgrzej do maksymalnej temperatury, u mnie 230°C z termoobiegiem.
Krok 2:
Następnie w misce wymieszaj wszystkie składniki kotletów mielonych, do całkowitego połączenia składników.
Krok 3:
Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Uformuj 4 duże lub 6 mniejszych kotletów i ułóż je na papierze. Piecz w maksymalnej temperaturze, na środkowej półce piekarnika przez 10-12 minut.
Kotlety mielone z piekarnika podałem ziemniakami z koperkiem i odchudzoną mizerią z jogurtem naturalnym.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.
Jeśli zasmakują ci moje kotlety mielone z pieca, zapraszam do zapoznania się z przepisem na —>burgery z piekarnika<—
Robiłam kotlety według tego przepisu już kilka razy i zawsze wychodzą pyszne a przede wszystkim soczyste ! Na patelni zawsze je wysuszałam albo przypalałam. Dziś przepis trochę zmodyfikuję i do środka dam żółty ser 🙂 Zobaczymy co z tego wyjdzie.
„Kotlety jak kotlety”- pomyślałam, ale trzeba było przygotować obiad szybko, więc skusiłam się na ten właśnie przepis. Moi goście i domownicy byli zachwyceni. Polecam serdecznie przepis zwłaszcza tym zabieganym. Dziękuję:*
„Kotlety jak kotlety”- pomyślałam. A, że trzeba było przygotować obiad na szybko, to skusiłam się na ten właśnie przepis. Wyszły nie dość, że szybko to goście byli zachwyceni. Polecam serdecznie przepis zwłaszcza tym zabieganym. Dziękuję:*
Te kotlety są nie tylko pyszne! One są rewelacyjne! I w przygotowaniu, i w smaku. Polecam serdecznie przepis zwłaszcza tym zabieganym. Dziękuję:*
Kotleciki wychodzą pyszne. Jest to wspaniała alternatywa tych smażonych na tłuszczu. Tutaj zdrowo i smacznie! Bardzo polecam
Najlepsze kotlety w życiu. I to bez grama tłuszczu, jestem pozytywnie zaskoczona i od dziś tylko ten przepis. Dziękuję
Hola, hola Mistrzu. Wszystko wspaniale, ale jest jedno ale. Papier do pieczenia, to maksymalna temperatura 220°. Powyżej uwalniają się substancje, których zdecydowanie nie chcemy w naszych
Zawsze możesz piec bez papieru.
Pyszne zastanawiam sie jak je odgrzac
Możesz je podgrzać w piekarniku 180°C przez 15 minut.
Super kotlety,dzisiaj robiłam,teraz tylko według tego przepisu
O tak, przepis supcio. Nie ma opcji żebym jeszcze smażył mielone, bo te wychodzą świetnie. Z tych składników wyszło mi 8 szt. a i temperaturę i czas należy dobrać samodzielnie. U mnie można więcej ale dałem jak w przepisie 230 z termoobiegiem i piekłem 15 min.
Super! Co do piekarników to każdy jest inny i piekąc zawsze trzeba trzymać rękę na pulsie 🙂
Kotlety są przepyszne, polecam
Już miałam je zrobić , a tu takie coś .
,,,,,Z komentarzami spokojnie, muszę je najpierw zaakceptować, dopiero potem stają się widoczne.,,,
Czyli może być 109 komentarzy że nie jest to smaczne
Akceptuje wszystkie komentarze i na większość staram się odpisywać. Usuwam komentarze obraźliwe i zawierające spam. Pozdrawiam.
Świetne kotlety wychodzą. Jestem zachwycony. Łatwo, szybko i przyjemnie się robi, ale u mnie na 250°C muszą się robić 15 minut bo po 12 są jeszcze surowe.
GORĄCO POLECAM!!!
No tak każdy piekarnik trochę inaczej piecze.
Zrobiłem kotlety na 279 stopni na termoobiegu z miesa wolowo-wieprzowego, niestety nie mialem imboru, ale to co wyszlo to poezja, odtad tylko ten przepis
Fantastycznie mi to czytać! 🙂
Zgadzam się z przedmówcami.. przepyszne i jakie szybkie w zrobieniu
Pozdrawiam
Kotlety petarda, innych już nie zrobię 🙂
Fantastyczne i zdrowsze, bo bez dodatkowego tłuszczu. Idealne dla smakoszy mielonych, którzy nie lubią smażyć.
Panie Jakubie przepis super! Bardzo dziękuję:)
A jak piec bez termoobiegu?
Hej,
Piekarnik rozgrzej z termoobiegiem i z nim piecz 🙂
Byłam sceptycznie nastawiona do tego przepisu…Ale zrobiłam i nie żałuję!!!Tylko takie teraz będę robić kotleciki. Polecam!!
Kochani kotlety petarda właśnie zajadam pycha
Na zdrowie. Dziękuję za komentarz 🙂
na moje oko, te ze zdjęcia są smażone, nie pieczone 😉
Zrób a potem zobaczysz
Odkąd wypróbowałam Mielone z piekarnika to tradycyjnych mielonych nie robię. Z piekarnika są przepyszne. Polecam.
Kasia,
Takie wiadomości uwielbiam czytać. Dziękuję bardzo i polecam się na przyszłość 🙂
Z komentarzami spokojnie, muszę je najpierw zaakceptować, dopiero potem stają się widoczne.
Pozdrawiam
Kuba
Ile piecze się kotlety,czy muszę je przewracać na drugą stronę i czy blacha powinna być wysmarowana tłuszczem?
Wszystko jest w przepisie…”Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Uformuj 4 duże lub 6 mniejszych kotletów i pokładaj je na papierze. Piecz przez 10 minut na środkowej półce.”
Kotletów nie przewracam.