X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Sałatka z marynowanym tofu prażonym sezamem i warzywami

Składniki

Tofu:

  • 1 opakowanie tofu 250 g, pokrojone w 2 cm plastry

Marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 papryczka chilli lub inna ostra papryczka, drobno posiekana
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 utarty ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Ew. szczypta soli

Warzywa:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 ogórek
  • 1 mała cukinia
  • 4-6 rzodkiewek
  • 2 łyżki ziaren sezamu

Sos:

  • 2 łyżki pokrojonej pod kątem dymki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Sok z ½ cytryny
  • Szczypta brązowego cukru

Sposób przygotowania

Tofu przełóż do miski, dodaj wszystkie składniki marynaty i wymieszaj. Odstaw na 1-2 godziny. Wszystkie warzywa pokrój w cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny. Wymieszaj wszystkie składniki sosu, polej nim warzywa. Tofu opiecz na mocno rozgrzanej patelni grillowej, po 2-3 minuty z każdej strony. Pokrój w sporą kostkę, przełóż do warzyw. Sezam upraż na mocno rozgrzanej patelni, przez 1 minutę, co chwilę potrząsając patelnią. Całość posyp prażonym sezamem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również