Przepis
Sałatki
Sałatka z marynowanym tofu prażonym sezamem i warzywami
Składniki
Tofu:
- 1 opakowanie tofu 250 g, pokrojone w 2 cm plastry
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 papryczka chilli lub inna ostra papryczka, drobno posiekana
- Sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 utarty ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Ew. szczypta soli
Warzywa:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 ogórek
- 1 mała cukinia
- 4-6 rzodkiewek
- 2 łyżki ziaren sezamu
Sos:
- 2 łyżki pokrojonej pod kątem dymki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
- Sok z ½ cytryny
- Szczypta brązowego cukru
Sposób przygotowania
Tofu przełóż do miski, dodaj wszystkie składniki marynaty i wymieszaj. Odstaw na 1-2 godziny. Wszystkie warzywa pokrój w cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny. Wymieszaj wszystkie składniki sosu, polej nim warzywa. Tofu opiecz na mocno rozgrzanej patelni grillowej, po 2-3 minuty z każdej strony. Pokrój w sporą kostkę, przełóż do warzyw. Sezam upraż na mocno rozgrzanej patelni, przez 1 minutę, co chwilę potrząsając patelnią. Całość posyp prażonym sezamem.