Dania głównePotrawy wegetariańskie
Chrupiące tofu
Chrupiące tofu to potrawa zmieniające życie. Na serio, gdy po raz pierwszy przygotowałem to danie to po prostu rozwaliła mi „układ scalony”. Fantastycznie chrupiąca skórka, lekko słodka, słona i pikantna. A środek? Niebiańsko miękki i delikatny. Na pewno tą potrawę mogę polecić opcji wegańskiej i wegetariańskiej. Ale mięsożercy z pewnością zasmakują w tym wariancie azjatyckiego tofu.
CHRUPIĄCE TOFU
Składniki:
- 2 kostki tofu naturalnego (2×180 g)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
- 100 ml wody
- 3 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 pęczek grubego szczypioru
Chrupiące tofu
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Tofu połóż na desce do krojenia i ręcznikiem papierowym odciśnij nadmiar płynu. Następnie pokrój w dużą kostkę i obtocz w mące ziemniaczanej.
Krok 2:
Następnie na patelni podsmaż opanierowane tofu po 2-3 minuty z każdej strony, aż biedzie ciemnozłote. Na patelnie dodaj starty na drobnej tarce czosnek i imbir. Następnie wlej sos sojowy, syrop z agawy i wodę. Podgrzewaj na dużym ogniu przez 1 minutę aż sos zgęstnieje i oblepi kostki tofu. Na sam koniec dodaj posiekane chili i szczypior.
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze. Trzymam rękę na pulsie i z pewnością odpowiem na wszystkie niezwłocznie.
Po więcej przepisów np. na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Chciałbym abyś była/był na bieżąco z moimi przepisami, dlatego zapraszam na Facebook i dołącz również do mojej Grupy na FB!
Wygląda pysznie tylko do czego można podać tak przygotowane tofu? 🙂
To przekąska. To danie zjada się samo lub podaje na stół z innymi potrawami np. sałatkami.