Chrupiące tofu to potrawa zmieniające życie. Na serio, gdy po raz pierwszy przygotowałem to danie to po prostu rozwaliła mi „układ scalony”. Fantastycznie chrupiąca skórka, lekko słodka, słona i pikantna. A środek? Niebiańsko miękki i delikatny. Na pewno tą potrawę mogę polecić opcji wegańskiej i wegetariańskiej. Ale mięsożercy z pewnością zasmakują w tym wariancie azjatyckiego tofu.
CHRUPIĄCE TOFU
Składniki:
- 2 kostki tofu naturalnego (2×180 g)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
- 100 ml wody
- 3 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 pęczek grubego szczypioru
Chrupiące tofu
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Tofu połóż na desce do krojenia i ręcznikiem papierowym odciśnij nadmiar płynu. Następnie pokrój w dużą kostkę i obtocz w mące ziemniaczanej.
Krok 2:
Następnie na patelni podsmaż opanierowane tofu po 2-3 minuty z każdej strony, aż biedzie ciemnozłote. Na patelnie dodaj starty na drobnej tarce czosnek i imbir. Następnie wlej sos sojowy, syrop z agawy i wodę. Podgrzewaj na dużym ogniu przez 1 minutę aż sos zgęstnieje i oblepi kostki tofu. Na sam koniec dodaj posiekane chili i szczypior.
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze. Trzymam rękę na pulsie i z pewnością odpowiem na wszystkie niezwłocznie.
Po więcej przepisów np. na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Chciałbym abyś była/był na bieżąco z moimi przepisami, dlatego zapraszam na Facebook i dołącz również do mojej Grupy na FB!
Wygląda pysznie tylko do czego można podać tak przygotowane tofu? 🙂
To przekąska. To danie zjada się samo lub podaje na stół z innymi potrawami np. sałatkami.