Boże NarodzenieDania głównePotrawy z ziemniakówPrzekąski na ciepłoRóżne przepisyRyby
Krokiety ziemniaczane z dorszem. Przepis krok po kroku.
Inspiracją do powstania przepisu na Krokiety ziemniaczane z dorszem są portugalskie Pasteis de bacalhau, z tym że oryginalnie ta potrawa musi zawierać Bacalhau, czyli solonego i suszonego dorsza. Kuchnia portugalska w dużej mierze opiera się na rybach w tym oczywiście na solonym suszonym dorszu.
Niestety ten portugalski rarytas jest trudno dostępny i bardzo drogi. Dlatego postanowiłem zastąpić go zwyczajnym filetem z dorsza, który kupisz w każdym większym sklepie spożywczym i nie kosztuje fortuny. Oczywiście warto choć raz w życiu wypróbować oryginalne Pasteis de bacalhau ale na razie musi Wam wystarczyć mój przepis na krokiety ziemniaczane z dorszem 😉
Robi się je banalnie prosto i można niemalże dowolnie z nimi kombinować. Można zamienić zioła, rodzaj ryby lub podać z innym sosem niż sugeruję ja. Nawet Zosia i Marysia zjadły kilka sztuk, a za rybą jednak jeszcze nie przepadają. Może to być doskonała alternatywa dla piątkowej ryby w panierce lub w wersji mini jako przekąska na imprezie.
Naprawdę warto wypróbować przepis na krokiety ziemniaczane z dorszem. Przepis krok po kroku poniżej.
Krokiety ziemniaczane z dorszem. Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 300 g filetu z dorsza
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- Olej rośliny do smażenia 700-800 ml
- Ew. ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości, odstaw do całkowitego wystudzenia, najlepiej zrób to dzień wcześniej lub użyj tych które zostały z poprzedniego posiłku.
Rybę podziel na mniejsze kawałki, zmiel razem z ziemniakami w maszynce do mielenia na grubych oczkach. Dodaj jajka, szczypiorek, natkę i dopraw solą oraz pieprzem, ewentualnie gałką muszkatołową. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodaj 1-2 łyżki mąki pszennej.
W rondelku rozgrzej olej. Dłonie natrzyj olejem, formuj krokieciki takiej wielkości jak na zdjęciu ale każdy może „gabaryty” krokietów dobrać indywidualnie. Smaż na średnio rozgrzanym oleju około 5-7 minut, aż będą ciemnozłote. Układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawaj z ulubionym sosem np. tatarskim lub aioli.
Smacznego!
Witam
Ostatnio zrobiłem powyższe danie ale nie był bym sobą jakbym nie pokombinował. Masę na krokiety doprawiłem szczypiorkiem, ziołami prowansalskimi i przyprawą do ziemniaków. Sól i pieprz też oczywiście. Każdego krokieta uzupełniłem kosteczką sera żółtego. Wyszły pyszne puszyste normalnie super – polecam każdemu. Jako sos użyłem mieszanki majonezu z jogurtem naturalnym z kiszonymi ogórkami i marynowanym jalapenio i doprawiłem mieszanką ziół do tzatziki. Kolejny przepis i kolejny niebo w gębie. Smażcie kombinujecie i róbcie to z podwójnej porcji bo nawet dzieci niejadki pożerają te krokiety jak szalone 😀 Teraz czas na jakieś inne danie z tej strony. Pozdrawiam
Super,
Widzę, że lubisz pokombinować 😉 To dobrze przepisy często są tylko wstępem do dalszych kulinarnych eksperymentów.
Pozdrawiam 🙂
Czy te krokiety smazyc na głebokim tłuszczu?
Raczej tak, wystarczy 5 cm warstwa oleju roślinnego.
Ale z jeżeli z masy uformujesz kolety, możesz je usmażyć nie cienkiej warstwie tłuszczu lub nawet upiec w piekarniku.
Pozdrawiam
Robiłam i wyszły rewelacyjne wszystkim smakowały napewno jeszcze powtórzę
Bardzo nas to cieszy. Pozdrawiam 🙂
A można by je było zrobić w piekarniku?
Można 🙂
Dziekuje bardzo
A jakie sosy pan sugeruje. Na jutronmialabym
Jakie sosy pan sugeruje?. Na jutro swietny pomysl na obiad. Pozdrawiam.
Polecam np. https://kuron.com.pl/przepisy/sos-tatarski/ lub https://kuron.com.pl/przepisy/sos-ziolowy/ ewentualnie: https://kuron.com.pl/przepisy/sos-ogorkowy-z-kiszonych-ogorkow/
Panie Jakubie, czy mieli Pan rybę surową czy wcześniej jakoś przyrządzoną? Z gory dziękuję za odpowiedź 🙂
Jak najbardziej surową. Potem ryba „dochodzi” podczas smażenia.
Pozdrawiam
Dzisiaj są u nas pierogi z borówkami, ale jutro szaleństwo pełna parą z dorszem w roli. Może wreszcie danie z rybą, przy którym córa nie będzie niejadkiem, dzieki za przepis.
Pozdrawiam
Moja rada to nie mów córce, że krokiety są z rybą 😉 u nas się sprawdza.