Ciasta i ciastkaTorty
Tort czekoladowy – prosty przepis
Przychodzę dzisiaj do Was z szybkim przepisem i bardzo prostym w wykonaniu tortem. Tort czekoladowy brzmi tak oficjalnie, a przecież to ciasto, które bez wątpienia sprawdzi się na spotkaniu rodzinnym, czy też jako towarzystwo poniedziałkowej kawki. My bardzo lubimy ubarwić sobie dzień pysznym kawałkiem ciasta. Poniżej dla Was przepis na tort Czekoladowy zwany też tortem księcia Regenta.
TORT CZEKOLADOWY – prosty przepis
Składniki:
CIASTO:
- 250 g masło
- 200 g cukru np. trzcinowego
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
- 120 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady np. 80%
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
POLEWA:
- 100 ml mleka
- 150 g gorzkiej czekolady np. 80%
Tort czekoladowy
Sposób przygotowania:
Krok 1:
CIASTO:
Po pierwsze ustaw piekarnik na 190°C grzanie „góra- dół”.
Krok 2:
Masło ubij z cukrem na puszystą masę, po tym oddziel białko od żółtka. Żółtka dodaj do ubitego masła z cukrem. Następnie do masy cały czas mieszając dodaj ubite białka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 3:
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Podziel ciasto na 4 części. Rozprowadź jedną część ciasta równomiernie na dnie tortownicy i piecz 10 min. Powtórz to samo z pozostałymi częściami ciasta.
Krok 4:
KREM:
Rozpuść czekoladę w 120 ml mleka i odstaw do przestygnięcia. Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas mieszając dodawaj przestudzoną czekoladę.
Krok 5:
Upieczone placki ciasta przekładaj kremem, następnie układaj jeden na drugim. Na koniec polej wszystko polewą czekoladową.
POLEWA:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.
Tort czekoladowy
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej przepisów np. na ciasta znajdziesz >> TUTAJ<<