Jeśli marzysz o domowej wędlinie, która zachwyca zarówno strukturą, jak i aromatem – golonki prasowane będzie strzałem w dziesiątkę. Miękka, soczysta, delikatnie pikantna i pełna smaku. Świetnie sprawdzi się zarówno na kanapce, jak i w roli głównego bohatera obiadu. Co więcej, dzięki wykorzystaniu szynkowaru, uzyskujemy zwartą, efektowną formę, która łatwo się kroi i pięknie prezentuje.
W związku z tym, że golonka wymaga peklowania i długiego parzenia, to danie warto zaplanować z wyprzedzeniem. Jednakże cały proces jest prosty i satysfakcjonujący – zwłaszcza gdy kroisz pierwszy, perfekcyjnie ścięty plaster.
Golonki prasowane – domowa wędlina o wyrazistym smaku
Składniki:
4 duże golonki (ok. 2 kg każda)
kilka listków laurowych
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżka suszonego czosnku
1 łyżka ziarnistego pieprzu
4 suszone papryczki chili (opcjonalnie, dla pikantności)
Zalewa peklująca:
ilość wody potrzebna do całkowitego przykrycia golonek
sól peklująca – 10% w stosunku do wagi wody (np. 100 g soli na 1 litr wody)
Materiały pomocnicze:
szynkowar
rękaw do pieczenia lub worek szynkowarowy
Przygotowanie krok po kroku:
Krok 1 – peklowanie:
Do dużego naczynia włóż golonki. W garnku zagotuj wodę z przyprawami: liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, suszonym czosnkiem i chili. Dodaj odpowiednią ilość soli peklującej. Zalej gorącą zalewą mięso, ostudź i wstaw do lodówki na 5–6 dni. Temperatura powinna wynosić 5–6°C.
Krok 2 – trybowanie i formowanie:
Po zakończeniu peklowania wyjmij golonki z zalewy. Odetnij skórę z tłuszczykiem i odłóż – będzie stanowiła warstwę wierzchnią i dolną. Mięso oddziel od kości, krojąc zgodnie z układem włókien.
Do szynkowaru włóż rękaw lub worek. Na dnie ułóż skórę, następnie ciasno układaj warstwami mięso i kolejną skórę na wierzch. Usuń nadmiar powietrza, zamknij worek, a następnie szczelnie zamknij szynkowar.
Krok 3 – parzenie:
Zagotuj wodę w dużym garnku i zanurz szynkowar tak, aby woda sięgała przynajmniej ¾ jego wysokości. Parz przez około 6 godzin w temperaturze 80–85°C (średnio 1 godzina na każdy kilogram mięsa).
Po tym czasie wyjmij szynkowar z wody i wystudź w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw go do lodówki na co najmniej 12 godzin, najlepiej na całą noc.
Krok 4 – podanie:
Wyjmij golonkę z szynkowara i z rękawa. Krojona na zimno świetnie sprawdzi się jako wędlina na kanapki. Można ją również serwować na ciepło – grubsze plastry idealnie smakują podgrzane na parze, w piekarniku lub serwowane z gotowaną kapustą kiszoną.
—
Podsumowując:
Prasowana golonka to klasyka domowych wyrobów, której smak zdecydowanie różni się od sklepowych alternatyw. Ponadto dzięki długiemu peklowaniu i starannemu przygotowaniu, mięso zyskuje intensywny, wyważony aromat. W związku z tym to idealna propozycja na rodzinne śniadania, wiejskie stoły lub świąteczne spotkania. Smakuje obłędnie – na zimno i na ciepło.
Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<