Boże NarodzenieRyby
Filet z karmazyna z kapustą kiszoną z żurawiną i podgrzybkami
Karmazyn bez wątpienia nie jest popularną rybą w naszym kraju, a jest pyszną rybą. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z propozycją na filet karmazyna z kapustą kiszoną z żurawiną i podgrzybkami. Pyszna delikatna ryba, lekko kwaśna kapusta i żurawina, do tego przede wszystkim aromatyczne grzyby leśne podgrzybki. To połączenie od początku musiało się udać. Wypróbujcie koniecznie przepis i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowało.
Filet z karmazyna z kapustą kiszoną z żurawiną i podgrzybkami
Składniki:
- 500 g filetów np. z karmazyna
- 500 g kapusty kiszonej
- 100 g suszonej żurawiny
- 250 ml wywaru np. warzywnego
- 250 g świeżych kapeluszy z podgrzybków
- 1 mała cebula
- 4 ziemniaki (600 g)
- szczypta tymianku suszonego
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oleju np. rzepakowego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze ziemniaki w mundurkach ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Następnie odcedź i zostaw aby odparowały i ostygły.
Krok 2:
Kapustę posiekaj na drobniejsze kawałki i obgotuj z żurawiną w wywarze warzywnym przez 1 godzinę.
Krok 3:
Po drugie karmazyna dopraw solą i pieprzem. Następnie skrop olejem i piecz na papierze do pieczenia przez 20-25 minut w temperaturze 150°C.
Krok 4:
Na patelni rozpuść masło i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj oczyszczone wilgotną ściereczką kapelusze podgrzybków. Podsmaż przez 7 minut aż grzyby będą miękkie, pod koniec dodaj tymianek.
Krok 5:
Wystudzone ziemniaki pokrój w centymetrowe talarki i podsmaż na oleju na złoto.
Krok 6:
Na talerz poukładaj usmażone ziemniaki, następnie kapustę z żurawiną i łyżkę podgrzybków. Na samą górę filecik z karmazyna. Następnie całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.