Przepis
Ciasta i ciastka
Keks wileński
Składniki
- 100 g mąki chlebowej razowej
- kilka stołowych łyżek bułki tartej
- 7 jajek
- 150 g cukru
- 3 łyżki masła
- ok. 100 g rodzynek, orzechów włoskich lub laskowych
Przyprawy
- utłuczone goździki, cynamon
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Mąkę chlebowa przygotowujemy w ten sposób, że chleb razowy suszymy, a następnie mielimy bardzo drobno i przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem i z żółtkami na puszystą masę, dodajemy mąkę chlebową, bułkę tartą, przyprawy i bakalie, pamiętając o tym, żeby bakalie oprószyć delikatnie mąką a rodzynki wcześniej opłukać i osuszyć. Na sam koniec dodajemy delikatnie pianę ubita na sztywno z 7 białek. Formę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 1 godzinę. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.