Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a więc czas na przygotowania do świątecznych potraw. Dziś mam dla Was idealną propozycję odchudzonego przepisu na Barszcz biały z drobiowymi pulpecikami, przygotowanego z wykorzystaniem polskiego oleju rzepakowego. Dlaczego akurat ten olej? Oto kilka powodów:
Polski surowiec oleisty:
Rzepak to jedyny rodzimy surowiec oleisty, co oznacza, że jesteśmy samowystarczalni pod względem produkcji oleju rzepakowego. To także wsparcie dla polskich rolników.
Zdrowe tłuszcze:
Olej rzepakowy ma wysoką zawartość kwasu oleinowego, porównywalną do oliwy z oliwek. Ponadto, zapewnia dobre proporcje kwasów omega 6 do omega 3 oraz ma najmniejszą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (tylko 6-7%).
Fitosterole i regulacja lipidów:
Olej rzepakowy zawiera największą ilość fitosteroli spośród najpopularniejszych olejów. Fitosterole i kwas oleinowy pomagają regulować gospodarkę lipidową organizmu i wpływają korzystnie na poziom cholesterolu we krwi.
Więcej informacji znajdziesz na stronie https://www.pokochajolejrzepakowy.eu
#Fundusze Promocji
Barszcz biały z drobiowymi pulpecikami
Składniki:
- 1 cebula
- 1 mały korzeń pietruszki
- mały kawałek selera (ok. 70 g)
- 1 średnia marchewka
- 4 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1,2 l bulionu drobiowego
- 400 g mielonego mięsa drobiowego np. z indyka
- 300 ml zakwasu na barszcz biały
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Podsmaż na oleju rzepakowym pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki i selera. Dodaj połowę posiekanego czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i bulion drobiowy. Gotuj przez 15 minut.
Krok 2:
W międzyczasie wymieszaj mięso mielone z resztą posiekanej natki pietruszki, czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie uformuj z masy małe pulpeciki.
Krok 3:
Dodaj pulpeciki do gotującego się barszczu. Po 5 minutach dodaj zakwas, majeranek, chrzan i śmietanę. Ważne, aby zupy nie doprowadzać do wrzenia.
Krok 4:
Na koniec barszcz podawaj z jajkiem na twardo i łyżeczką kwaśnej śmietany.
W ten sposób przygotujesz nie tylko pyszny, ale i zdrowy Wielkanocny barszcz, który bez wątpienia zachwyci wszystkich domowników. Odpowiednio wyselekcjonowane składniki, w tym polski olej rzepakowy, z pewnością sprawią, że ta potrawa stanie się prawdziwą ucztą dla podniebienia i dla zdrowia!
Pamiętaj!
Olej rzepakowy to doskonały wybór ze względu na:
1. Wysoką zawartość kwasu oleinowego, podobną do oliwy z oliwek.
2. Optymalne proporcje kwasów omega 6 do omega 3 (2:1).
3. Niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (6-7%).
4. Bogactwo fitosteroli, regulujących poziom cholesterolu.
5. Zawartość tokoferoli, szczególnie gamma tokoferolu, działających jak przeciwutleniacze.
Dodatkowo, olej rzepakowy jest:
– Polskim surowcem oleistym, wspierającym lokalnych rolników.
– Ogólnie dostępnym i przystępnym cenowo produktem.
– Idealnym składnikiem środkowoeuropejskiej diety, odpowiadającej naszym preferencjom i dostępności lokalnych produktów.
Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne!
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<
#Fundusze Promocji