X

Czego szukasz?

Przepis

Gdy mam ochotę na małą przekąskę, która idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, to na myśl przychodzą mi mini pizze z dodatkami. Idealne danie, gdy wyjeżdżamy i chcemy opróżnić lodówkę, bo do takich małych pizz pasuje wszystko. 

Mini pizze z dodatkami

Składniki:

Ciasto:
  • 430 g mąki pszennej 550 + 2 łyżeczki
  • 35 g świeżych drożdży 
  • 200 g ciepłej wody
  • Szczypta soli
  • Pół łyżeczki cukru
  • 20 g oliwy
Dodatki:
  • Mała puszka kukurydzy ok 85 g
  • Ostra papryczka krojona z zalewy ok 80 g
  • 200 g żółtego sera lub np. tartej mozzarelli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • Kilka plasterków salami
  • Kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej 
  • Ketchup

Przygotowanie:

Krok 1:

Zrób rozczyn. Do miseczki wlej ciepłą wodę, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj, następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. 

Krok 2:

Do dużej miski wsyp mąkę, następnie sól, rozczyn oraz oliwę. Wyrabiaj ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Jeśli chcesz możesz to zrobić robotem planetarnym, do wyrabiania użyj końcówki z hakiem. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce. 

Krok 3:

Pomidorki pokrój w plasterki, kukurydzę odsącz, paprykę odsącz, ser zetrzyj na tarce. 

Krok 4:

Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części, z każdej uformuj kulkę. Następnie każdą z nich rozwałkuj wałkiem do wałkowania. Każdy placek posmaruj ketchupem, następnie ułóż dodatki zaczynając od sera, a kończąc na mięsie.

Krok 5:

Piecz 10 minut w temperaturze 250 stopni. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również