Dania głównePizzaPotrawy z mąki i jajPrzekąskiPrzekąski na ciepło
Mini pizze z dodatkami
Gdy mam ochotę na małą przekąskę, która idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, to na myśl przychodzą mi mini pizze z dodatkami. Idealne danie, gdy wyjeżdżamy i chcemy opróżnić lodówkę, bo do takich małych pizz pasuje wszystko.
Mini pizze z dodatkami
Składniki:
Ciasto:
- 430 g mąki pszennej 550 + 2 łyżeczki
- 35 g świeżych drożdży
- 200 g ciepłej wody
- Szczypta soli
- Pół łyżeczki cukru
- 20 g oliwy
Dodatki:
- Mała puszka kukurydzy ok 85 g
- Ostra papryczka krojona z zalewy ok 80 g
- 200 g żółtego sera lub np. tartej mozzarelli
- 10 pomidorków koktajlowych
- Kilka plasterków salami
- Kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- Ketchup
Przygotowanie:
Krok 1:
Zrób rozczyn. Do miseczki wlej ciepłą wodę, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj, następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
Krok 2:
Do dużej miski wsyp mąkę, następnie sól, rozczyn oraz oliwę. Wyrabiaj ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Jeśli chcesz możesz to zrobić robotem planetarnym, do wyrabiania użyj końcówki z hakiem. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
Krok 3:
Pomidorki pokrój w plasterki, kukurydzę odsącz, paprykę odsącz, ser zetrzyj na tarce.
Krok 4:
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części, z każdej uformuj kulkę. Następnie każdą z nich rozwałkuj wałkiem do wałkowania. Każdy placek posmaruj ketchupem, następnie ułóż dodatki zaczynając od sera, a kończąc na mięsie.
Krok 5:
Piecz 10 minut w temperaturze 250 stopni.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!