X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z grillaWieprzowina

Golonka wędzona, pieczona w piwie

Golonka wędzona pieczona w piwie to bez wątpienia klasyczne danie kuchni polskiej, które łączy intensywny smak wędzonego mięsa z aromatem przypraw i piwa. Idealna na rodzinne spotkania czy grillowe uczty, zachwyca chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem.

Golonka wędzona pieczona w piwie – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 wędzone golonki

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka ziaren jałowca

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

  • 1 butelka jasnego piwa

Sposób przygotowania:

Krok 1:

W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca oraz czarny pieprz.

Krok 2:

Nasetpnie włóż wędzone golonki do wrzątku i gotuj do momentu, aż będą miękkie w około 75%.

Krok 3:

Po ugotowaniu, każdą golonkę owiń w posmarowaną olejem folię aluminiową, pozostawiając górę otwartą, tworząc formę przypominającą miseczkę.

Krok 4:

Następnie do każdej „miseczki” wlej około 1/3 butelki piwa.

Krok 5:

Na koniec grilluj golonki w wysokiej temperaturze przez 15–20 minut lub w średniej temperaturze przez 30–35 minut, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości.

Ciekawostka kulinarna

Wędzona golonka pieczona w piwie to z pewnością danie, które łączy tradycję z wyjątkowym smakiem. Aromatyczne przyprawy i piwo nadają mięsu głęboki smak, a odpowiednie przygotowanie sprawia, że danie to staje się prawdziwym rarytasem na polskim stole.

Mam nadzieję, że ten przepis na golonkę wędzoną pieczoną w piwie przypadnie Ci do gustu!

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również