Przepis
Potrawy z grillaWieprzowina
Golonka wędzona, pieczona w piwie
Składniki
- 3 wędzone golonki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna angielskiego ziela
- 1 łyżeczka ziaren jałowca
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 butelka dobrego jasnego piwa
Sposób przygotowania
Przygotowujemy wrzątek do którego wrzucamy wszystkie przyprawy.
Wędzone golonki gotujemy do 3/4 ich miękkości. Po ugotowaniu zawijamy golonki w posmarowaną olejem folię aluminiową, pozostawiając na górze folię otwartą (formą przypomina to wysokie miseczki) i wlewamy do środka 1/3 butelki piwa.
Grillujemy w wysokiej temperaturze około 15 do 20 minut (lub w temperaturze średniej około 30 do 35 minut). Mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości.