X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieWielkanoc

Ćwikła z przepisu Macieja Kuronia

Lubicie ćwikłę?  A może nigdy jej nie jedliście? Ja bez wątpienia nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych potraw i bez ćwikły którą zawsze w naszym domu robił mój ojciec Maciej. Ćwikła to wisienka na torcie świątecznego stołu. Dlatego poniżej mam dla Was przepis, ćwikła z przepisu Macieja Kuronia! 

Ćwikła z przepisu Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 1 łyżka kminku
  • 70 g świeżo utartego chrzanu
  • 100 ml octu winnego
    lub:
  • 125 ml zakwasu buraczanego
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier np. trzcinowy
  • sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze buraki najlepiej jest zgodnie z przepisem staropolskim piec w piekarniku (bez obierania!). Piecz w foli aluminiowej 80 minut w 190 stopniach. 

Krok 2:

Następnie, już po ostudzeniu, buraki obierz i zależnie od upodobań pokrój w cienkie plasterki, w grubsze plasterki lub zetrzyj na tarce do jarzyn (też niektórzy ucierają ćwikłę na drobnej inni na grubszej tarce). Zgodnie ze staropolskim przepisem pana Mikołaja Reja najlepiej jest je pokroić w talarki.

Krok 3:

Po trzecie zależnie od wariantu, zalej buraczki octem winnym, rozcieńczonym z wodą, dodaj łyżkę sparzonych ziarenek kminku oraz kilka łyżek świeżo utartego chrzanu. Możesz zamiast octu winnego dodać zakwas buraczany z sokiem z cytryny oraz wino. Na koniec dopraw ćwikłę cukrem i solą.

Krok 4:

Włóż ćwikłę do kamiennego lub szklanego naczynia i postaw w chłodne miejsce pod przykryciem na dwa dni. Cała ćwikła powinna być przykryta sokiem chrzanowo- winnym.

Więcej pysznych świątecznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również