X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePierogi i kluski

Uszka z grzybami do barszczu

Składniki

Ciasto:
-500 g mąki (ok. 3 szklanek)
-1 jajko
-sól
Farsz:
-70 g suszonych grzybów podgrzybków
-300 g kapusty kiszonej
-2 łyżki masła
-1 cebula

Sposób przyrządzania

Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Zalewamy grzyby letnią wodą i odstawiamy na 2 godziny.. Po ostudzeniu bardzo drobno siekamy. Bardzo drobno pokrojoną cebulę dusimy na maśle, dodajemy posiekane grzybki, solimy i doprawiamy do smaku. Dodaj posiekaną kapustę. Całość wymieszaj. Studzimy. Z mąki, jaja, soli i odrobiny gorącej, przegotowanej wody zagniatamy ciasto na uszka. Rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wykrawamy okręgi za pomocą kieliszka. Nakładamy farsz na ciasto i lepimy uszka. Po ugotowaniu odcedzamy i podajemy z barszczem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również