Tak jak przede wszystkim nie ma barszczu bez zakwasu buraczanego, tak nie ma barszczu bez uszek z grzybami. Uszka z grzybami do barszczu to wigilijny must. Podzielacie moje zdanie? Chociaż robienie ich zajmuję trochę czasu, zawsze chętnie się poświęcam żeby później móc cieszyć się najlepszym połączeniem wieczoru, którym bez wątpienia jest barszcz z uszkami. Zaprasza Was do lektury przepisu.
Uszka z grzybami do barszczu
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 70 g suszonych grzybów np. podgrzybków
- 300 g kapusty kiszonej
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze kapustę zalej wodą i gotuj do miękkości ok. 30 minut. Zalej grzyby letnią wodą i odstaw na 2 godziny.
Krok 2:
Po ostudzeniu kapustę bardzo drobno posiekaj. Bardzo drobno pokrojoną cebulę podsmaż na maśle, dodaj posiekane grzybki, następnie dopraw do smaku. Dodaj posiekaną kapustę. Całość wymieszaj. Odstaw, niech farsz ostygnie.
Krok 3:
Po trzecie z mąki, jaja, soli i odrobiny gorącej, przegotowanej wody zagnieć ciasto na uszka. Następnie rozwałkuj na cienki placek, z którego wykrój okręgi za pomocą kieliszka. Na koniec nałóż farsz na ciasto i lep uszka. Po ugotowaniu odcedź i podaj z barszczem.
Więcej pysznych świątecznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.