Przepis
Wołowina, Cielęcina
Beef Bourguignon
Składniki
- 600 g chudej wołowiny (łopatki
rozbratla lub giczy) pokrojonej w kostkę o boku 3 cm - ½ łyżeczki tymianku
pokruszony listek laurowy - 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 100 g boczku wędzonego, pokrojonego w paski
- 1 marchew pokrojona na plasterki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 kawałki selera naciowego, pokrojonego w 2 cm kawałki
- 1 szklanka wywaru dowolnego
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1-2 łyżka przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso natrzyj liściem i tymiankiem, dopraw solą i pieprzem. Oprósz mąką. W garnku rozgrzej olej, obsmaż mięso z każdej strony na rumiano. Dodaj boczek, smaż dodatkowe 2 minuty. Następnie wsyp warzywa: marchew, cebula, selera, smaż kolejne 2 minuty. Wlej wino, poczekaj aż odparuję, dodaj wywar. Duś pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości. Pod koniec dopraw solą i pieprzem, dodaj koncentrat pomidorowy.