Ciasta i ciastkaWielkanoc
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa to jedna z moich ulubionych bab wielkanocnych. Święta za pasem, więc czas ustalić świąteczne menu. Przepisów i pomysłów w głowie dziesiątki, ale zdecydować musimy się na kilka. Ja w tym roku stawia na babkę cytrynową i mazurka ze skórką pomarańczową. To będą pyszne święta!
BABKA CYTRYNOWA
Składniki:
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 1 godz
Ciasto:
- 4 jajka
- 80 g cukru np. trzcinowego
- 150 g maki pszennej
- 110 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g miękkiego masła
- skórka z jednej cytryny
- sok z jednej cytryny
- bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Polewa:
- 150g białej czekolady np. E.Wedel
- 20g masła
- 20 g śmietany 30%
Babka cytrynowa
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do 180° C. Grzanie „góra dół”.
Krok 2:
Białka z (4 jajek) i ubijaj ok 3 minuty na dużych obrotach. Następnie nadaj miksując dodawaj stopniowo cukier (80 g), żółtka z (4 jajek), miękkie masło (80g), skórkę cytrynową (z 1 cytryny). Gdy masa będzie gładka cały czas mieszającą dodaj mąkę pszenna (150g) i mąkę ziemniaczaną (110g) na koniec dodaj sok z jednej cytryny i wymieszaj dokładnie na gładką masę.
Krok 3:
Formę do pieczenia baby wysmaruj masłem, następnie posyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy.
Piecz 40 minut w temp 180oC. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Krok 4:
Na koniec przygotuj polewę.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę (150g), masło (20g) i śmietanę (20g) wymieszaj rózgą na gładką masę. Ja najęśczciej używam czekolady marki E.Wedel. Ostudzoną babkę polej polewą i posyp skórką otartą z cytryny
Babka cytrynowa
Podsumowując mam nadzieję, że babka cytrynowa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<