X

Czego szukasz?

Przepis

Babka cytrynowa to jedna z moich ulubionych bab wielkanocnych. Święta za pasem, więc czas ustalić świąteczne menu. Przepisów i pomysłów w głowie dziesiątki, ale zdecydować musimy się na kilka. Ja w tym roku stawia na babkę cytrynową i mazurka ze skórką pomarańczową. To będą pyszne święta!

BABKA CYTRYNOWA

Składniki:

Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 1 godz

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 80 g cukru np. trzcinowego
  • 150 g maki pszennej
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g miękkiego masła
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • bułka tarta i masło do wysmarowania formy

Polewa:

  • 150g białej czekolady np. E.Wedel
  • 20g masła
  • 20 g śmietany 30%

Babka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Rozgrzej piekarnik do 180° C. Grzanie „góra dół”.

Krok 2:

Białka z (4 jajek) i ubijaj ok 3 minuty na dużych obrotach. Następnie nadaj miksując dodawaj stopniowo cukier (80 g), żółtka z  (4 jajek), miękkie masło (80g), skórkę cytrynową (z 1 cytryny). Gdy masa będzie gładka cały czas mieszającą dodaj mąkę pszenna (150g) i mąkę ziemniaczaną (110g) na koniec dodaj sok z jednej cytryny i wymieszaj dokładnie na gładką masę. 

Krok 3:


Formę do pieczenia baby wysmaruj masłem, następnie posyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy. 
Piecz 40 minut w temp 180oC. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Krok 4:

Na koniec przygotuj polewę.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę (150g), masło (20g) i śmietanę (20g) wymieszaj rózgą na gładką masę. Ja najęśczciej używam czekolady marki E.Wedel. Ostudzoną babkę polej polewą i posyp skórką otartą z cytryny 

Babka cytrynowa

Podsumowując mam nadzieję, że babka cytrynowa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również