X

Czego szukasz?

Przepis

Babka cytrynowa to jedna z moich ulubionych bab wielkanocnych. Święta za pasem, więc czas ustalić świąteczne menu. Przepisów i pomysłów w głowie dziesiątki, ale zdecydować musimy się na kilka. Ja w tym roku stawia na babkę cytrynową i mazurka ze skórką pomarańczową. To będą pyszne święta!

Babka cytrynowa

Składniki:

Ciasto:
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka  
  • 170 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej 
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 3 cytryn organicznych 
  • sok z 3 cytryn organicznych
  • 150 ml oleju np. słonecznikowego 

Przygotowanie:

Krok 1:

Rozgrzej piekarnik do 180° C. Grzanie „góra dół”.

Krok 2:

Mąki wymieszaj ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia. Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok. Cukier puder utrzyj z jajkami, następnie dodaj mleko. Do masy dodaj mąki z proszkiem do pieczenia, następnie sok z cytryny, skórkę z cytryn i olej. Wymieszaj dokładnie. Uważaj żeby nie było grudek. 

Krok 3:

Wylej ciasto do formy silikonowej lub np. metalowej wysmarowanej masłem oraz obsypanej bułką tartą. Piecz 50 minut lub do „suchego patyczka”. Upieczoną babkę odstaw, niech przestygnie. Wyciągaj z formy ostudzone ciasto. 

Babkę możesz obsypać cukrem pudrem lub udekorować np. lukrem królewskim. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram 

Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również