X

Czego szukasz?

Przepis
Ryż

Arancini nadziewane ragu

Arancini nadziewane ragu to moja interpretacja klasycznego włoskiego dania, na bazie ryżu i sosu bolońskiego. Chrupiące z zewnątrz, miękkie i bez wątpienia aromatyczne w środku. Swój smak zawdzięczają odpowiednim składnikom oczywiście. Najważniejszy jest jednak odpowiedni gatunek ryżu, taki który używa się do risotto. Ja postawiłem na arborio, jest ogólnodostępny i świetnie nadaje się do przygotowania arancini.

Arancini nadziewane ragu – przepis krok po kroku

Składniki:

Kulki:
Nadzienie:
  • 1 mała cebula
  • 200 g wołowego mięsa mielonego
  • 1 szklanka startych warzyw (marchew, seler, pietruszka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przyg otowania:

Krok 1:

Ryż wsyp do gotującej się wody. Zamieszaj kilka razy widelcem, aby rozdzielić ziarna, dzięki temu nie będą się sklejać. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 13-15 minut. Następnie spulchnij widelcem, dodaj starty parmezan, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Krok 2:

Kiedy ryż się gotuje przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy zmięknie dodaj mięso mielone. Smaż kilka minut na dużym ogniu, aż mięso się zrumieni. Następnie dodaj starte warzywa oraz czosnek pokrojony w płatki, smaż 5 minut. Po tym czasie wlej passate pomidorowa, odparuj na małym ogniu, na koniec dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, aby sos nie był zbyt rzadki, ponieważ będzie przesiąkał przez powłokę ryżu. Gotowy sos odstaw do przestygnięcia.

Krok 3:

Przestudzony ryż podziel na porcje wielkości piłeczki ping pongowej. Następnie każdą porcję rozpłaszcz w dłoni na placuszek. Na środek nałóż łyżeczkę farszu, zlep brzegi aż powstanie zgrabna kuleczka.

Krok 4:

Uformowane kuleczki zanurz w roztrzepanym jajku, następnie obtocz w bułce tartej. Smaż po kilka sztuk w rozgrzanym oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru.

Arancini nadziewane ragu podałem z ketchupem premium od Roleskiego.

Ketchup premium to nowy produkt o rekordowej zawartości pomidorów. Bez konserwantów, skrobi czy tez innych zagęstników. Ketchup dostępny jest również w wersji bez cukru, cała jego słodycz pochodzi z naturalnych cukrów występujących w pomidorach. Smak podkręcony został solą himalajską  i octem jabłkowym.

Prawdziwa rewelacja dla miłośników mocnych, pomidorowych smaków.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również