Arancini nadziewane ragu to moja interpretacja klasycznego włoskiego dania, na bazie ryżu i sosu bolońskiego. Chrupiące z zewnątrz, miękkie i aromatyczne w środku. Swój smak zawdzięczają odpowiednim składnikom oczywiście. Najważniejszy jest jednak odpowiedni gatunek ryżu, taki który używa się do risotto. Ja postawiłem na arborio, jest ogólnodostępny i świetnie nadaje się do przygotowania arancini.
Ryż wsyp do gotującej się wody. Zamieszaj kilka razy widelcem, aby rozdzielić ziarna, dzięki temu nie będą się sklejać. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 13-15 minut. Następnie spulchnij widelcem, dodaj starty parmezan, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Krok 2:
Kiedy ryż się gotuje przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy zmięknie dodaj mięso mielone. Smaż kilka minut na dużym ogniu, aż mięso się zrumieni. Następnie dodaj starte warzywa oraz czosnek pokrojony w płatki, smaż 5 minut. Po tym czasie wlej passate pomidorowa, odparuj na małym ogniu, dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, aby sos nie był zbyt rzadki, ponieważ będzie przesiąkłą przez powłokę ryżu. Gotowy sos odstaw do przestygnięcia.
Krok 3:
Przestudzony ryż podziel na porcje wielkości piłeczki ping pongowej. Każdą porcję rozpłaszcz w dłoni na placuszek. Na środek nałóż łyżeczkę farszu, zlep brzegi aż powstanie zgrabna kuleczka.
Krok 4:
Uformowane kuleczki zanurz w roztrzepanym jajku, następnie obtocz w bułce tartej. Smaż po kilka sztuk w rozgrzanym oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru.
Arancini nadziewane ragu podałem z ketchupem premium od Roleskiego.
Ketchup premium to nowy produkt o rekordowej zawartości pomidorów. Bez konserwantów, skrobi czy tez innych zagęstników. Ketchup dostępny jest również w wersji bez cukru, cała jego słodycz pochodzi z naturalnych cukrów występujących w pomidorach. Smak podkręcony został solą himalajską i octem jabłkowym.
Prawdziwa rewelka dla miłośników mocnych, pomidorowych smaków.
Smacznego!
—>TUTAJ<— znajdziesz więcej ciekawych przepisów z ryżem.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.