Ryż
Arancini nadziewane ragu
Arancini nadziewane ragu to moja interpretacja klasycznego włoskiego dania, na bazie ryżu i sosu bolońskiego. Chrupiące z zewnątrz, miękkie i bez wątpienia aromatyczne w środku. Swój smak zawdzięczają odpowiednim składnikom oczywiście. Najważniejszy jest jednak odpowiedni gatunek ryżu, taki który używa się do risotto. Ja postawiłem na arborio, jest ogólnodostępny i świetnie nadaje się do przygotowania arancini.
Arancini nadziewane ragu – przepis krok po kroku
Składniki:
Kulki:
- 400 g ryżu arborio
- 800 ml wrzątku
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól
- 3 jajka
- szklanka bułki tartej
- 700 ml oleju do smażenia np. rzepakowego
- do podania ketchup premium, od Roleskiego
Nadzienie:
- 1 mała cebula
- 200 g wołowego mięsa mielonego
- 1 szklanka startych warzyw (marchew, seler, pietruszka)
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml passaty pomidorowej
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyg otowania:
Krok 1:
Ryż wsyp do gotującej się wody. Zamieszaj kilka razy widelcem, aby rozdzielić ziarna, dzięki temu nie będą się sklejać. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 13-15 minut. Następnie spulchnij widelcem, dodaj starty parmezan, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Krok 2:
Kiedy ryż się gotuje przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy zmięknie dodaj mięso mielone. Smaż kilka minut na dużym ogniu, aż mięso się zrumieni. Następnie dodaj starte warzywa oraz czosnek pokrojony w płatki, smaż 5 minut. Po tym czasie wlej passate pomidorowa, odparuj na małym ogniu, na koniec dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, aby sos nie był zbyt rzadki, ponieważ będzie przesiąkał przez powłokę ryżu. Gotowy sos odstaw do przestygnięcia.
Krok 3:
Przestudzony ryż podziel na porcje wielkości piłeczki ping pongowej. Następnie każdą porcję rozpłaszcz w dłoni na placuszek. Na środek nałóż łyżeczkę farszu, zlep brzegi aż powstanie zgrabna kuleczka.
Krok 4:
Uformowane kuleczki zanurz w roztrzepanym jajku, następnie obtocz w bułce tartej. Smaż po kilka sztuk w rozgrzanym oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru.
Arancini nadziewane ragu podałem z ketchupem premium od Roleskiego.
Ketchup premium to nowy produkt o rekordowej zawartości pomidorów. Bez konserwantów, skrobi czy tez innych zagęstników. Ketchup dostępny jest również w wersji bez cukru, cała jego słodycz pochodzi z naturalnych cukrów występujących w pomidorach. Smak podkręcony został solą himalajską i octem jabłkowym.
Prawdziwa rewelacja dla miłośników mocnych, pomidorowych smaków.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!