X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Papryka konserwowa do słoików

Papryka konserwowa do słoików to mój najlepszy, sprawdzony przepis na ten rodzaj przetworu. Zalewa jest pyszna, nie za kwaśna z wyczuwalnym smakiem przypraw. Koniec lata, początek jesieni to optymalny czas, aby przygotować weki. Papryka w tym okresie jest najsmaczniejsza i ma super niską cenę. Poniżej znajdziecie dokładny przepis krok po kroku, dzięki przygotujecie najlepszą paprykę konserwową w waszym życiu. Nie zależnie od sukcesu komercyjnego, w ostatnich latach słoik zaczął jednak powracać przede wszystkim w progi naszych domów. Wbrew obiegowej opinii o tym, że ludzie zapracowani nie mają czasu na gotowanie, wekujemy, kisimy i marynujemy coraz częściej. Dane liczbowe nie pozostawiają zresztą złudzeń. Pod hasłem „przetwory” znajdziecie w Googlach ponad osiem milionów wyników.  Każdy szanujący się blog kulinarny ma dziś przepis na tradycyjne mięsne weki, owoce w occie czy kiszonki naszych babć. Mam i ja 🙂

Papryka konserwowa do słoików – przepis krok po kroku

Składniki na 6 słoików 0,5 l:

  • 2 kg kolorowej papryki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 12 liści laurowych
  • 1 łyżka białej gorczycy
  • 24 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
Zalewa:
  • 1,5 l wody
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Paprykę umyj, następnie przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne. Każdą połówkę podziel na trzy części, najważniejsze aby kawałki dobrze układały się w słoikach.

Krok 2:

Kawałki papryki wraz z plasterkami czosnku i przyprawami: liściem laurowym, gorczycą, zielem angielskim i pieprzem ułóż ciasno w słoikach. Jeżeli wystają delikatnie z naczyń, nie krępuj się, użyj odrobinę siły i upchnij je bezceremonialnie.

Krok 3:

W garnku zagotuj wodę. Wlej ocet spirytusowego 10 %, wsyp cukier, sól. Całość zamieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia. Kiedy sypkie składniki się rozpuszczą wlej olej roślinny, wymieszaj i zdejmij z palnika. Gorącą zalewą zalej paprykę, słoiki mocno zakręć.

Jeżeli paprykę chcesz przechowywać przez zimę, należy je pasteryzować. Słoiki wstaw do garnka z zimną wodą, która powinna sięgać do 2/3 ich wysokości. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, licząc od chwili zagotowania się wody. Następnie delikatnie wyjmij słoiki z garnka, postaw go góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Papryka konserwowa do słoików gotowa jest po 5-7 dniach.

Kliknij —>TUTAJ<— jeżeli chcesz poznać więcej przepisów na moje przetwory.

Smacznego!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również