Papryka konserwowa do słoików to mój najlepszy, sprawdzony przepis na ten rodzaj przetworu. Zalewa jest pyszna, nie za kwaśna z wyczuwalnym smakiem przypraw. Koniec lata, początek jesieni to optymalny czas, aby przygotować weki. Papryka w tym okresie bez wątpienia jest najsmaczniejsza i ma super niską cenę. Poniżej znajdziecie dokładny przepis krok po kroku, dzięki przygotujecie najlepszą paprykę konserwową w waszym życiu.
Nie zależnie od sukcesu komercyjnego, w ostatnich latach słoik zaczął jednak powracać przede wszystkim w progi naszych domów. Wbrew obiegowej opinii o tym, że ludzie zapracowani nie mają czasu na gotowanie, wekujemy, kisimy i marynujemy coraz częściej. Dane liczbowe nie pozostawiają zresztą złudzeń. Pod hasłem „przetwory” znajdziecie w Googlach ponad osiem milionów wyników. Każdy szanujący się blog kulinarny ma dziś przepis na tradycyjne mięsne weki, owoce w occie czy kiszonki naszych babć. Mam i ja 🙂
Papryka konserwowa do słoików – przepis krok po kroku
Składniki na 6 słoików 0,5 l:
- 2 kg kolorowej papryki
- 3-4 ząbki czosnku
- 12 liści laurowych
- 1 łyżka białej gorczycy
- 24 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
Zalewa:
- 1,5 l wody
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 1/3 szklanki cukru ok 80 g
- 1,5 łyżeczki soli
- 50 ml oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Paprykę umyj, następnie przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne. Każdą połówkę podziel na trzy części, najważniejsze aby kawałki dobrze układały się w słoikach.
Krok 2:
Kawałki papryki wraz z plasterkami czosnku i przyprawami: liściem laurowym, gorczycą, zielem angielskim i pieprzem ułóż ciasno w słoikach. Jeśli wystają delikatnie z naczyń, nie krępuj się, użyj odrobinę siły i upchnij je bezceremonialnie.
Krok 3:
W garnku zagotuj wodę. Następnie wlej ocet spirytusowego 10 %, wsyp cukier, sól. Całość zamieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia. Kiedy sypkie składniki się rozpuszczą wlej olej roślinny, wymieszaj i zdejmij z palnika. Na koniec gorącą zalewą zalej paprykę, słoiki mocno zakręć.
Jeśli paprykę chcesz przechowywać przez zimę, należy je pasteryzować. Słoiki wstaw do garnka z zimną wodą, która powinna sięgać do 2/3 ich wysokości. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, licząc od chwili zagotowania się wody. Następnie delikatnie wyjmij słoiki z garnka, postaw go góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Papryka konserwowa do słoików gotowa jest po 5-7 dniach.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej inspiracji na przetwory znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Ile cukru ? Nie jest w przepisie napisane .
W przepisie jest napisane 1/3 szklanki cukru ok 80 g
Super przepis, tego potrzebowałam. Dziękuję bardzo!
Ja dziś pierwszy raz robiłam z tego przepisu,zobaczymy co z tego wyjdzie.Na pewno podzielę się z Wami
Pierwszy raz zrobiłam w 2022 r. i wszystkim bardzo smakowała, powtórzę ten przepis, naprawdę polecam, prosty i szybko się robi, a zimą świetnie smakuje 🙂
A po ile liści, ziela i gorczycy do słoika dajesz? 🙂
12 liści laurowych
1 łyżka białej gorczycy
24 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
Na 6 słoików
Szkoda że nie ma opcji drukuj 😀
staramy się być eko.
Ten przepis jest rewelacyjny. Papryką zajada się mój Mąż jak i dzieci.. uwielbiają paprykę konserwowa w tym wydaniu. Weki znikają w mgnieniu oka ze spiżarni… stałego w tym roku robimy kolejny raz.. ale więcej
Pychota
A czy sól jest zwykla czy kamienna nie jodowana?
Może być jodowana
W dzisiejszych czasach to szklanka szklance nie równa
Już dopisałem, że jest to 80 gramów.
Super przepis, dziękuję