Dania głównePotrawy z ziemniaków
Gołąbki z tartymi ziemniakami w sosie grzybowym
Gołąbki z tartymi ziemniakami w sosie grzybowym to bez wątpienia danie typowo jesienne – konkretne, rozgrzewające, pachnące wędzonym boczkiem. Pomysł na farsz został zaczerpnięty z przepisu na pierogi, ale okazał się wielofunkcyjny. Poniżej przygotowałem przepis „krok po kroku”, dzięki niemu przekonacie się, że gołąbki to nic trudnego.
Gołąbki z tartymi ziemniakami w sosie grzybowym – przepis krok po kroku
Składniki na 14 gołąbków:
- 1 główka włoskiej kapusty
- 2,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 350 g boczku wędzonego od Karola
- 1 łyżka oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól, pieprz
Sos:
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 500 g świeżych grzybów np. podgrzybków
- 500 ml śmietanki
- 400 ml bulionu lub wody
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze z kapusty włoskiej oderwij kilka wierzchnich liści, wytnij głąb. Następnie kapustę sparz we wrzątku, wyciętym głąbem do dołu. Po kilku minutach liście powinny łatwo odchodzić, jeżeli „stawiają opór” gotuj je dodatkowe kilka minut. Sparzone liście możesz zahartować w wodzie z lodem, szybciej zahamujesz proces gotowania i będą miały ładniejszy kolor.
Krok 2:
Po drugie ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie na patelni, na oleju roślinnym podsmaż boczek pokrojony w kostkę, aż będzie ciemno złoty.
Krok 3:
Następnie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż jeszcze kilka minut, aż cebula nabierze złotego koloru. Po tym czasie dodaj ziemniaki, podsmaż całość przez 10 minut, aż odparuje nadmiar wody a ziemniaki zmiękną. Na koniec farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
Krok 4:
Z liści wytnij grubszy „nerw” i wyrównaj nożem od dolnej części. Następnie na każdy liść nałóż farsz, zbierz brzegi kapusty do środka i zwiń gołąbki. Ważne aby były dość mocno ściśnięte.
Krok 5:
Sos:
Na maśle zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj pokrojone oczyszczone, następnie pokrojone w plasterki grzyby. Smaż 3-4 minuty, aż zmiękną. Następnie wlej śmietanę i bulion mięsny lub warzywny. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 6:
Piekarnik rozgrzej do 180°C „góra-dół”. Dno naczynia do zapiekania wyłóż podgotowanych liści, na pewno zostanie kilka z obgotowania kapusty. Na nie równomiernie ułóż gołąbki, polej sosem grzybowym. Na koniec zapiekaj 60-70 minut pod przykryciem.
Gołąbki z tartymi ziemniakami w sosie grzybowym podałem z sałatką z pomidorów
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Wyglądają smakowicie. Czy takie gołąbki można zamrozić? Przed czy po upieczeniu?
Tak, można zamrozić najlepiej po upieczeniu.
pyszne, polecam każdemu 🙂
W przyszłym tygodniu robię. Po ich zrobieniu i zjedzeniu napiszę jak mi się spodobały