X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Kotlety z tuńczyka i ryżu

Kotlety z tuńczyka i ryżu to kolejne danie, które powstało z tego, co znalazłem w lodówce. Z kilku bez wątpienia niedających się połączyć składników powstała bardzo fajna potrawa. Gotowanie z resztek zawsze sprawiało mi wielką radochę. Kilkudniowy ryż, pół papryki i kawałek marchewki, nie ma problemu, wystarczy uruchomić kulinarną wyobraźnię 🙂 Jeśli macie swój ulubiony przepis z resztek to wpiszcie go w komentarzu pod przepisem. 

Kotlety z tuńczyka i ryżu – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 100 g białego ryżu
  • 1 puszka tuńczyka np. w sosie własnym
  • 1/2 papryki
  • pół marchewki
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sezamu np. białego
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • świeże zioła, ja użyłem bazylii i szczypiorku
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • sos do hamburgerów i hot dogów, ja wybieram Roleskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Obraną marchewkę zetrzyj na tarce. Następnie paprykę pokrój w drobną kostkę.

Krok 2:

Do dużej miski przełóż wszystkie składniki oprócz sosu do hamburgerów i hot dogów oraz oleju do smażenia. Na koniec masę dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 3:

Następnie zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kotlety. Moich o średnicy około 8 cm wyszło 8 sztuk.

Krok 4:

Na patelni rozgrzej olej roślinny. Następnie kotlety smaż po 3 minuty z każdej strony do uzyskania ładnego rumianego koloru.

Kotlety z tuńczyka i ryżu możesz podać np. z surówką z kiszonej kapusty, domowymi frytkami oraz sosem do hamburgerów i hot dogów.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również