X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Kotlety z tuńczyka i ryżu

Kotlety z tuńczyka i ryżu to kolejne danie, które powstało z tego, co znalazłem w lodówce. Z kilku pozornie niedających się połączyć składników powstało bardzo fajna potrawa. Gotowanie z resztek zawsze sprawiało mi wielką radochę. Kilkudniowy ryż, pół papryki i kawałek marchewki, nie ma problemu, wystarczy uruchomić kulinarną wyobraźnię 🙂

Kotlety z tuńczyka i ryżu – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 100 g białego ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 papryki
  • pół marchewki
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • świeże zioła, ja użyłem bazylii i szczypiorku
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • sos do hamburgerów i hot dogów, ja wybieram Roleskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Obraną marchewkę zetrzyj na tarce. Paprykę pokrój w drobną kostkę.

Krok 2:

Do dużej miski przełóż wszystkie składniki oprócz sosu do hamburgerów i hot dogów oraz oleju do smażenia. Masę dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 3:

Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kotlety. Moich średnicy około 8 cm wyszło 8 sztuk.

Krok 4:

Na patelni rozgrzej olej roślinny. Kotlety smaż po 3 minuty z każdej strony do uzyskania ładnego rumianego koloru.Kotlety z tuńczyka i ryżu podałem z surówką z kiszonej kapusty, domowymi frytkami oraz sosem do hamburgerów i hot dogów.Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również