Ryby
Kotlety z tuńczyka i ryżu
Kotlety z tuńczyka i ryżu to kolejne danie, które powstało z tego, co znalazłem w lodówce. Z kilku bez wątpienia niedających się połączyć składników powstała bardzo fajna potrawa. Gotowanie z resztek zawsze sprawiało mi wielką radochę. Kilkudniowy ryż, pół papryki i kawałek marchewki, nie ma problemu, wystarczy uruchomić kulinarną wyobraźnię 🙂 Jeśli macie swój ulubiony przepis z resztek to wpiszcie go w komentarzu pod przepisem.
Kotlety z tuńczyka i ryżu – przepis krok po kroku
Składniki:
- 100 g białego ryżu
- 1 puszka tuńczyka np. w sosie własnym
- 1/2 papryki
- pół marchewki
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sezamu np. białego
- 2 jajka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- świeże zioła, ja użyłem bazylii i szczypiorku
- 2-3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- sos do hamburgerów i hot dogów, ja wybieram Roleskiego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Obraną marchewkę zetrzyj na tarce. Następnie paprykę pokrój w drobną kostkę.
Krok 2:
Do dużej miski przełóż wszystkie składniki oprócz sosu do hamburgerów i hot dogów oraz oleju do smażenia. Na koniec masę dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 3:
Następnie zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kotlety. Moich o średnicy około 8 cm wyszło 8 sztuk.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Następnie kotlety smaż po 3 minuty z każdej strony do uzyskania ładnego rumianego koloru.
Kotlety z tuńczyka i ryżu możesz podać np. z surówką z kiszonej kapusty, domowymi frytkami oraz sosem do hamburgerów i hot dogów.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Uwielbiamy te kotlety!!!! Są mega pyszne. My jemy tylko z surówka bo w kotletach jest już ryż