Potrawy wegetariańskie
Warzywne stir fry z jajkiem
Warzywne stir fry z jajkiem to danie z rodzaju „weź co masz pod ręką i wrzuć na rozgrzaną patelnie”. Bardzo proste, bez wątpienia super smaczne i dodatkowo wegetariańskie. Oczywiście do potrawy śmiało możesz wkomponować mięso np. kurczaka lub wymienić któreś z warzyw.
Warzywne stir fry z jajkiem
Składniki:
- 1 papryka np. czerwona
- 1 szklanka drobnych różyczek kalafiora
- jedna marchewka
- pęczek cebuli dymki
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu do kurczaka z czosnkiem, wybieram Roleskiego
- 2 jajka
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki prażonej cebuli
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól, szczypta chili
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju roślinnego, następnie dodaj paprykę pokrojoną w grubsze paski, różyczki kalafiora, marchew pokrojoną w półplasterki. Smaż 5 minut na mocnym ogniu często mieszając.
Krok 2:
Po tym czasie dodaj dymkę pokrojoną w 3 cm kawałki oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smaż 5 minut, następnie dodaj sos do kurczaka, sos sojowy oraz olej sezamowy.
Krok 3:
Na osobnej patelni rozgrzej pozostały olej roślinny, wbij jajka, posól i usmaż dobrze ściętą jajecznicę. Dodaj ją do stir fry, wymieszaj całość i dopraw solą oraz chilli do smaku.
Warzywne stir fry podawaj udekorowane zieloną dymką, prażoną cebulą z dodatkiem białego ryżu lub orientalnego makaronu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!