Zupy
Zupa kurkowa z jajkiem poche
Składniki
400 g kurek
2 l bulionu
2 cebule
3 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
2 marchewki
150 ml śmietany 30%
6 jajek
3 łyżki octu spirytusowego 10%
100 g klarowanego masła
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek i szczypiorek posiekaj. Marchew pokrój w cienkie paseczki. W rondlu rozgrzej masło i przesmaż na nim cebulę do zeszklenia. Następnie dodaj kurki a po 5 minutach czosnek i smaż dalej około 5 minut. Zalej całość bulionem, dodaj marchewkę i gotuj około 20 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę, ponownie zagotuj i dopraw zupę sola oraz pieprzem. W oddzielnym rondlu zagotuj 1 l wody, przypraw ją solą i dodaj ocet. Wodę mieszaj łyżką w taki sposób by cały czas była w ruchu okrężnym. Wbijaj po kolei jajka, gotuj około 4 minut i odcedzaj. Zupę podawaj z jajkiem poche posypaną szczypiorkiem.