Przepis
Desery
Jabłka pieczone z kremem migdałowym
Składniki
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki miodu
- 3-4 łyżki słodkiej śmietany
- Masło
- cynamon
Krem
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- 100 g zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 2 żółtka
Sposób przygotowania
Jabłkom delikatnie ścinamy „czapeczki" i wyjmujemy łyżką miąższ razem z gniazdami nasiennymi. Do rondla wlewamy miód i go karmelizujemy, następnie dolewamy śmietanę. Zagotowujemy i odstawiamy. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy na puszystą białą masę i dodajemy pozostałe składniki oraz wcześniej wydrążony i drobno posiekany miąższ, oczywiście bez pestek. Wszystko razem krótko mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Jabłka napełniamy kremem i zapiekamy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°. Po tym czasie jabłka wyjmujemy, przykrywamy „czapeczkami", posypujemy cynamonem i dekorujemy masą miodowo śmietanową i serwujemy.