X

Czego szukasz?

Przepis
Kiełbasy i wędlinyRyż

Zapiekanka z ryżem i kiełbasą

Zapiekanka z ryżem i kiełbasą to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaku. Idealne na szybki obiad lub kolację, z pewnością zadowoli wszystkich domowników.

Składniki:

  • 200 g ryżu

  • 400 g kiełbasy

  • 2 papryki

  • 300 g pomidorów

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 250 ml wywaru (np. warzywnego)

  • 125 ml śmietany

  • 4 jajka

  • 100 g tartego żółtego sera

  • 50 ml oleju

  • natka pietruszki

  • ½ łyżeczki mielonej łagodnej papryki

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przygotowanie ryżu

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut. Po ugotowaniu odcedź i odstaw na bok.

Krok 2: Przygotowanie składników

Kiełbasę pokrój w półplasterki. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.

Krok 3: Smażenie składników

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj paprykę i pomidory, smaż przez kilka minut. Dodaj kiełbasę, czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz, mieloną paprykę) i smaż przez kolejne kilka minut.

Krok 4: Przygotowanie zapiekanki

Naczynie żaroodporne lub brytfankę posmaruj resztą oleju. W misce wymieszaj ugotowany ryż z częścią wywaru, podsmażonymi warzywami i kiełbasą. Następnie przełóż mieszankę do przygotowanego naczynia.

Krok 5: Przygotowanie sosu

W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, starty żółty ser, posiekaną natkę pietruszki oraz resztę wywaru. Dokładnie wymieszaj.

Krok 6: Zapiekanie

Zalej przygotowaną mieszanką ryżową sosem jajeczno-śmietanowym. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i na koniec zapiekaj przez około 30 minut, aż wierzch się zarumieni.

To danie z pewnością doskonale sprawdzi się jako główny posiłek dnia. Podawaj na gorąco, najlepiej z dodatkiem świeżej sałatki lub kiszonych warzyw. Smacznego!

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Co z pomidorami , w przepisie napisane jest żeby je pokroić w kostkę i nic więcej ?

  2. Dzień dobry. Nie widzę jaja w składnikach, a później w opisie wykonania się pojawia. I co z natką pietruszki?

  3. Zapiekanka bardzo dobra, nie skomplikowana, szybka w przygotowaniu. Smakuje również gościom.

Sprawdź również