Makaron
Makaron ze szpinakiem (fusilli con spinaci)
Składniki
- 1/2 kg makaronu "świderki" (fusilli)
- 1/4 kg świeżego szpinaku
- 1 i 1/2 szklanki pomidorów (mogą być z puszki)
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 główka czosnku
- sól i grubo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Najpierw przygotowujemy sos. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy pokrajane na plasterki ząbki czosnku, kiedy czosnek zacznie nabierać złotawej barwy wyjmujemy go z oliwy i odstawiamy. Do oliwy powoli wlewamy wino, cały czas mieszając, dodajemy przecier pomidorowy, redukujemy do zgęstnienia sosu i dodajemy pomidory, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy (al dente) w osolonej wodzie, odcedzamy i wkładamy na powrót do garnka. Dodajemy połowę sosu z pomidorów i dokładnie mieszamy.
W osolonej wodzie blanszujemy szpinak. Dodajemy połowę do makaronu z pomidorowym sosem. Makaron podgrzewamy i podajemy polany resztą sosu, udekorowany pozostałym szpinakiem i posypany usmażonym czosnkiem. Można posypać startą mozzarellą.
Smacznego