Składniki
Kruszonka:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
- ½ szklanki brązowego cukru
- 6 łyżek masła
- Szczypta soli
Rabarbar:
- 400 g rabarbaru
- 1 szklanka brązowego cukru
Kremowa masa:
- 400 g kremowego serka twarogowego
- 3 łyżki drobno posiekanej bazylii
- skórka z 1 cytryny
- 3-4 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
Przygotuj kruszonkę: orzechy zmiksuj na mąkę orzechową. Wymieszaj ręcznie wszystkie składniki w misce. Uformuj dwa wałeczki, wsadź je na 30 minut do zamrażarki.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Schłodzoną kruszonkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 10-15 minut , do rumianego koloru. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Następnie pokrusz na mniejsze kawałki.
Umyty rabarbar obierz, pokrój na 1 cm kawałki. Wrzuć do garnka, posyp cukrem i duś na małym ogniu przez 10minut. Odstaw do przestygnięcia.
Wymieszaj lub ubij w misce twaróg z cukrem pudrem, skórką cytrynową , bazylią oraz ekstraktem waniliowym. Przygotuj małe słoiki lub szklane naczynia. Przekładaj warstwę kruszonki rabarbarem, a potem masą serową, aż wypełnienia naczynia. Udekoruj bazylią.