Mamy sezon na rabarbar, więc bez wątpienia czas się go najeść na cały rok. Rabarbar to warzywo, które się kocha albo nienawidzi. Troszkę jak ze szparagami. Gusta nasze są w tych kwestiach bardzo podzielone. Ja uwielbiam kwaskowatość rabarbaru i desery, które wzbogaca swoim smakiem. Dzisiaj zapraszam Was na kremowy deser z rabarbarem i kruszonką orzechową.
Kremowy deser z rabarbarem i kruszonką orzechową
Składniki:
Kruszonka:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
- ½ szklanki cukru np. brązowego
- 6 łyżek masła
- Szczypta soli
Rabarbar:
- 400 g rabarbaru
- 1 szklanka cukru np. brązowego
Kremowa masa:
- 400 g kremowego serka twarogowego
- 3 łyżki drobno posiekanej bazylii
- skórka z 1 cytryny
- 3-4 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1:
Przygotuj kruszonkę: orzechy zmiksuj na mąkę orzechową. Następnie wymieszaj ręcznie wszystkie składniki w misce. Uformuj dwa wałeczki, wsadź je na 30 minut do zamrażarki.
Krok 2:
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Krok 3:
Schłodzoną kruszonkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie piecz przez 10-15 minut, do rumianego koloru. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Na koniec pokrusz na mniejsze kawałki.
Krok 4:
Umyty rabarbar obierz, następnie pokrój na 1 cm kawałki. Wrzuć do garnka, posyp cukrem i duś na małym ogniu przez 10minut. Odstaw do przestygnięcia.
Krok 5:
Wymieszaj lub np. ubij w misce twaróg z cukrem pudrem, skórką cytrynową , bazylią oraz ekstraktem waniliowym. Przygotuj małe słoiki lub np. szklane naczynia. Przekładaj warstwę kruszonki rabarbarem, a potem masą serową, aż wypełnienia naczynia. Udekoruj bazylią.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<