Potrawy wegetariańskieŚniadania
Tofucznica z cebulką i pomidorami
Dania wegetariańskie i wegańskie bez wątpienia stają się coraz bardziej popularne. Tofucznica z cebulką i pomidorami ma swoich wielbicieli, chociaż są osoby, które na sam dźwięk zareagują negatywnie. Wydaje mi się, że niechęć Polaków do tofu spowodowana jest tym, że nigdy go nie spróbowali, bądź spróbowali w słabej wersji. Ja bardzo lubię eksperymentować z tofu w rezultacie stało się ono stałym punktem w naszym menu. Na zakończenie spróbujcie mojej tofucznicy i dajcie znać co myślicie w komentarzach pod przepisem.
Tofucznica z cebulką i pomidorami
Składniki:
- 1 cebula
- 200 g tofu naturalnego
- 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 pomidor np. malinowy
- 3 łyżki oliwy
- sól, czarny pieprz
- posiekany szczypiorek
- ewentualnie sól kala namak
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, smaż aż delikatnie się zrumieni.
Krok 2:
Następnie dodaj pokruszone w rękach tofu, smaż chwilę, dodaj kurkumę oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Smaż 2-3 minuty delikatnie mieszając tofucznicę.
Krok 3:
Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Aby pogłębić doznania smakowe dodaj szczyptę soli kala namak, która posiada charakterystyczny zapach przypominający zapach jaj.
Tofucznica z cebulką i pomidorami najlepiej smakuje posypana posiekanym szczypiorkiem z grzanką z ciemnego pieczywa.
Kliknij —>TUTAJ<— po więcej wegetariańskich przepisów.
Bądź na bieżąco z moimi nowymi przepisami na Instagramie i na Facebooku.
Po co wymyślać ersatz czegoś co jest doskonałe z natury? Według mnie nic nie zastąpi jajka ani pod względem odżywczym a tym bardziej smakowym.
Sama nazwa tofucznica jest zniechęcająca, kojarzy mi się z posocznicą albo inną jakąś chorobą.
A tofu dla mnie nie ma smaku, ponadto ma nieprzyjemną gąbczastą teksturę. Król jest nagi. To – FU!
Dzień dobry,
Pomysł na tofucznice jest przepisem dla osób, które w swojej diecie nie mogą spożywać jajka. Nie jesteśmy sami na planecie. Oprócz przepisów oczywistych i popularnych staram się dodawać też bardziej niszowe. Dodałem to danie, ponieważ uważam, że w tej formie jest naprawdę apetyczny. Odpowiedni dodatek oliwy, szczypiorku oraz soli kala namak sprawia, że to danie smakuje naprawdę w sposób interesujący. Dodatkowo muszę stanąć w obronie tofu. Ten składnik spożywczy jest produkowany w wielu formach i przez wielu producentów. Można trafić na genialne i bardzo złe tofu. Nie każdemu psu Burek na imię. Jeżeli nie odpowiada ci jego „jałowy” smak wystarczy uformować go w odpowiedni sposób dodatkami smakowymi. Cudownie sprawdza się w curry, w stir fry czy jako dodatek do azjatyckich makaronów. Tylko na boga ojca trzeba je doprawić.