X

Czego szukasz?

Przepis

Chyba każdy z nas lubi pizzę, a przynajmniej tak mi się wydaję. A co powiecie na pizzę na spodzie z kalafiora? Według mnie świetny pomysł, więc czym prędzej musiałem go wprowadzić w życie i tak właśnie powstała pizza z kalafiora. Kompletnie inny wymiar tego dania. Nam zasmakowała, mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. 

Pizza z kalafiora

Składniki:

Spód:

  • 1 kalafior (600-700g)
  • 100 g parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • ew. cukier

Dodatki:

  • 4-5 pieczarek
  • 1/3 papryki np. czerwonej
  • kilka plasterków gotowanej szynki
  • 1 kulka mozzarelli z zalewy (125g)

Przygotowanie:

Krok 1:

Kalafiora podziel na różyczki, zmiksuj na masę konsystencji grubszej kaszy lub np. zetrzyj na tarce. Następnie parmezan zetrzyj na drobnej tarce.

Krok 2:

Rozdrobnionego kalafiora wsyp na suchą patelnię. Smaż na małym ogniu przez około 10 minut często mieszając, aby odparować nadmiar wody. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia.

Krok 3:

W tym czasie zrób sos. W rondelku rozgrzej oliwę, następnie wsyp posiekany czosnek. Smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż uwolni aromat. Wlej pomidory, dodaj oregano, sól i pieprz oraz ewentualnie szczyptę cukru jeżeli sos wyjdzie za kwaśny. Gotuj na małym ogniu 10-12 minut, następnie odstaw do wystygnięcia.

Krok 4:

Piekarnik rozgrzej do 200°C „góra-dół” i kontynuuj przygotowanie spodu.

Krok 5:

W dużej misce wymieszaj przestudzonego kalafiora, parmezan, roztrzepane jajko, oregano, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. Zagniataj do połączenia składników, nie martw się jeśli ciasto nie łączy się w jednolitą masę, taka ma być.

Krok 6:

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysyp masę kalafiorową. Rękoma ugnieć okrąg około 8 mm grubości z wyższymi brzegami, jak w klasycznej pizzy. Następnie wstaw do piekarnika, piecz 20 minut, spód musi być rumiany. Po tym czasie wyjmij bazę pizzy, delikatnie ją ostudź, sprawi to, że pizza będzie trwalsza. Następnie posmaruj spód sosem, ułóż ulubione składniki, w moim przypadku  pieczarkę i paprykę pokrojoną w plastry oraz porwaną szynkę i mozzarellę.

Krok 7:

Zapiekaj dodatkowe 10-15 minut w tej samej temperaturze. Przed pokrojeniem daj pizzy chwilę odpocząć.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook.

Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. U mnie niestety przypiekl a bardziej przypalil sie spód… zastanawiam sie co robie nie tak?

Sprawdź również