X

Czego szukasz?

Przepis
Omlety i jajecznicePrzekąski na zimnoŚniadaniaWielkanoc

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to sprawdzona przekąska. Idealna na wszelkiego rodzaju spotkania, imprezy i pikniki. Wygląda bardzo atrakcyjnie i jest prosta w przygotowaniu.

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem z nutą chrzanu

Składniki:

  • 300 g szpinaku mrożonego lub np. świeżego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 g wędzonego łososia
  • 100 g kremowego serka np. śmietankowego
  • 1 łyżka chrzanu MANUFAKTURA WIELKOPOLSKA
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj szpinak: świeży smaż przez 2 minuty, aż zmięknie, dopraw solą i pieprzem. Mrożony smaż przez 5-6 minut, aż odparuje nadmiar wody, na koniec dopraw solą i pieprzem.

Podsmażony szpinak odstaw do wystudzenia. Następnie odciśnij na sitku z nadmiaru płynu. Zmiksuj blenderem lub np. w malakserze do uzyskania gładkiej konsystencji. W trakcie rozdrabniania dodaj żółtka i mąkę pszenną.

Krok 2:

Do rozdrobnionego, ostudzonego szpinaku dodaj ubite na sztywno białka. Wymieszaj delikatnie łyżką lub np. szpatułką.

Następnie rozgrzej piekarnik do 180°C „góra – dół”.

Krok 3:

Blaszkę do pieczenia o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie papier posmaruj delikatną warstwą oliwy z oliwek. Rozprowadź równomiernie masę szpinakową. Zapiekaj 10-12 minut w temperaturze podanej powyżej (180°C)

Krok 4:

Kremowy serek wymieszaj z chrzanem. Jeśli lubisz bardziej zdecydowany smak, dodaj jeszcze jedną łyżkę chrzanu.

Krok 5:

Roladę szpinakową po upieczeniu przełóż na bawełnianą ściereczkę, następnie delikatnie oddziel od papieru do pieczenia. Zawiń w ściereczkę i pozostaw do wystudzenia. Dzięki temu rolada będzie bardziej elastyczna i łatwiej będzie się zawijać.

Krok 6:

Ostudzoną roladę rozwiń i posmaruj serkiem chrzanowym. Ułóż wałeczek z wędzonego łososia, następnie zawiń w ciasny rulon. Na koniec gotową roladę owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na 2 godziny, będzie ją łatwiej kroić.

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to świetny pomysł na zimną przekąskę.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook

Więcej pysznych pomysłów na rybę w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również