Omlety i jajecznicePrzekąski na zimnoŚniadaniaWielkanoc
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to sprawdzona przekąska. Idealna na wszelkiego rodzaju spotkania, imprezy i pikniki. Wygląda bardzo atrakcyjnie i jest prosta w przygotowaniu.
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem z nutą chrzanu
Składniki:
- 300 g szpinaku mrożonego lub np. świeżego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 g wędzonego łososia
- 100 g kremowego serka np. śmietankowego
- 1 łyżka chrzanu MANUFAKTURA WIELKOPOLSKA
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj szpinak: świeży smaż przez 2 minuty, aż zmięknie, dopraw solą i pieprzem. Mrożony smaż przez 5-6 minut, aż odparuje nadmiar wody, na koniec dopraw solą i pieprzem.
Podsmażony szpinak odstaw do wystudzenia. Następnie odciśnij na sitku z nadmiaru płynu. Zmiksuj blenderem lub np. w malakserze do uzyskania gładkiej konsystencji. W trakcie rozdrabniania dodaj żółtka i mąkę pszenną.
Krok 2:
Do rozdrobnionego, ostudzonego szpinaku dodaj ubite na sztywno białka. Wymieszaj delikatnie łyżką lub np. szpatułką.
Następnie rozgrzej piekarnik do 180°C „góra – dół”.
Krok 3:
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie papier posmaruj delikatną warstwą oliwy z oliwek. Rozprowadź równomiernie masę szpinakową. Zapiekaj 10-12 minut w temperaturze podanej powyżej (180°C)
Krok 4:
Kremowy serek wymieszaj z chrzanem. Jeśli lubisz bardziej zdecydowany smak, dodaj jeszcze jedną łyżkę chrzanu.
Krok 5:
Roladę szpinakową po upieczeniu przełóż na bawełnianą ściereczkę, następnie delikatnie oddziel od papieru do pieczenia. Zawiń w ściereczkę i pozostaw do wystudzenia. Dzięki temu rolada będzie bardziej elastyczna i łatwiej będzie się zawijać.
Krok 6:
Ostudzoną roladę rozwiń i posmaruj serkiem chrzanowym. Ułóż wałeczek z wędzonego łososia, następnie zawiń w ciasny rulon. Na koniec gotową roladę owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na 2 godziny, będzie ją łatwiej kroić.
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to świetny pomysł na zimną przekąskę.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na rybę w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<