Oglądanie ulubione serialu, czy premiera długo wyczekiwanego filmu sprzyja chrupaniu. Mecz w telewizji, czy np. zwyczajna „posiadówka” ze znajomymi, zawsze fajnie mieć pod ręką coś do przegryzienia. Ale czy typowe kanapowe przekąski muszą być niezdrowe. Otóż nie, doskonałym przykładem są pieczone pikantne migdały. Orzechy te łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy i cukrzycy. A nie zdążyłem jeszcze wspomnieć, że wyśmienicie smakują, a papryczka chili zawarta w ostrym sosie przyspiesza przemianę materii.
Pieczone pikantne migdały
Składniki:
- 300 g migdałów całych, niełuskanych
- 1 białko jajka
- 1 łyżka lub więcej sosu Trinidad Scorpion od Roleskiego
- łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Piekarnik rozgrzej do 190° „góra-dół”. Białko rózgą roztrzep na gęstą białą pianę. Im piana będzie gęstsza, bardziej napowietrzona i sztywniejsza, tym lepiej oblepi migdały.
Krok 2:
Do piany z białka dodaj łyżkę lub np. więcej sosu Trinidad Scorpion, oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Od razu po ubiciu polej mieszaniną migdały. Następnie dokładnie wymieszaj rękami orzechy, tak aby dokładnie pokryły się przyprawami.
Krok 4:
Tak przygotowane migdały przełóż równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub np. matą silikonową. Piecz przez około 20 minut, od czasu przewracając orzechy. Należy jednak uważać aby migdałów nie piec zbyt długo, muszą być ładne, chrupiące i rumiane. Im ciemniejsze będą tym większą goryczą będzie się charakteryzował ich smak.
Po upieczeniu odstaw do przestudzenia. Na zimno może się nimi delektować do woli 🙂
Perfekcyjna przekąska
Tak przygotowane pieczone pikantne migdały perfekcyjnie smakują jako przekąska do filmu, meczu lub serialu. Czasami przygotowujemy większą ilość i zamykamy w słoiku, gdzie mogą leżeć nawet kilka tygodniu.
Jeżeli chodzi o mieszankę przypraw to możecie ją dowolnie modyfikować. Dzisiaj podałem podstawową wersję, ale śmiało możecie ją modyfikować o inne dodatki smakowe np. kolendrę, paprykę lub np. czosnek.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych przekąsek znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!