X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Gulasz paprykowy z łopatki

Gulasz paprykowy z łopatki to pomysł na bezproblemowy, rodzinny obiad. U nas często, kiedy koncepcji brak idziemy na łatwiznę i przygotowujemy różne rodzaje gulaszu. Dzisiaj bez wątpienia jeden z moich ulubionych, na bazie wieprzowiny i aromatycznej papryki, lekko ostry, aromatyczny i sycący. Idealnie smakuje z kaszą gryczaną, kremowym puree ziemniaczanym i ogórkiem kiszonym.

Gulasz paprykowy z łopatki

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 papryki
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu paprykowego, ja użyłem nowego Roleskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szklanka wody lub np. wywaru
  • sól, czarny pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę, następnie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podsmaż na smalcu 6-7 minut, aż mięso będzie rumiane.

Krok 2:

Po drugie dodaj cebulę i paprykę pokrojoną w dużą kostkę. Smaż na średnim ogniu 10 minut, do momentu aż warzyw zmiękną. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż chwilę. Po 1-2 minutach dodaj majeranek, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie i szklankę wywaru.

Krok 3:

Całość duś pod przykryciem do miękkości mięsa, około 40 minut. Na koniec dodaj sos paprykowy, duś jeszcze chwilę. Następnie posyp posiekaną natką pietruszki.

Podawaj z kaszą gryczaną lub kremowym puree ziemniaczanym i ogórkiem kiszonym.

Ciekawi innych obiadowych inspiracji??? Zapraszam @@@TUTAJ@@@

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również