Dania główneWieprzowina
Gulasz paprykowy z łopatki
Gulasz paprykowy z łopatki to pomysł na bezproblemowy, rodzinny obiad. U nas często, kiedy koncepcji brak idziemy na łatwiznę i przygotowujemy różne rodzaje gulaszu. Dzisiaj bez wątpienia jeden z moich ulubionych, na bazie wieprzowiny i aromatycznej papryki, lekko ostry, aromatyczny i sycący. Idealnie smakuje z kaszą gryczaną, kremowym puree ziemniaczanym i ogórkiem kiszonym.
Gulasz paprykowy z łopatki
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 łyżka smalcu
- 2 papryki
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu paprykowego, ja użyłem nowego Roleskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 szklanka wody lub np. wywaru
- sól, czarny pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę, następnie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podsmaż na smalcu 6-7 minut, aż mięso będzie rumiane.
Krok 2:
Po drugie dodaj cebulę i paprykę pokrojoną w dużą kostkę. Smaż na średnim ogniu 10 minut, do momentu aż warzyw zmiękną. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż chwilę. Po 1-2 minutach dodaj majeranek, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie i szklankę wywaru.
Krok 3:
Całość duś pod przykryciem do miękkości mięsa, około 40 minut. Na koniec dodaj sos paprykowy, duś jeszcze chwilę. Następnie posyp posiekaną natką pietruszki.
Podawaj z kaszą gryczaną lub kremowym puree ziemniaczanym i ogórkiem kiszonym.
Ciekawi innych obiadowych inspiracji??? Zapraszam @@@TUTAJ@@@
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.