X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPrzekąski na ciepło

Quesadilla z kurczakiem i papryką

Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej. Podstawą tej potrawy jest tortilla (pszenna lub kukurydziana) nadziana różnymi farszami. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej, kiełbaskami chorizo lub z mięsem. Rodzaj składników zależy od regionu, pory roku oraz od kucharza oczywiście. Dzisiejsza quesadilla z kurczakiem i papryką to zeuropeizowana wersja tego popularnego dania, ale równie smaczna. Dla mnie quesadilla to bardziej koncepcja dania, niż konkretna potrawa. Wystarczą dwa placki tortilli i inwencja twórcza. Często w taki sposób powstają najbardziej interesujące dania, w duchu zero waste.

Quesadilla z kurczakiem i papryką – przepis krok po kroku

Składniki:

Marynata:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 duży utarty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól
Nadzienie:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta lub zielona papryka
  • jedna czerwona cebula
  • 1/2 cukinii
  • 1 mała puszka kukurydzy (170 g)
  • pół puszki pomidorów krojonych (200 g)
  • 3 łyżki sosu paprykowego od Roleskiego
  • 4 placki tortilli
  • 200 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Pierś z kurczaka pokrój w niewielkie paski. Przełóż do miski, dodaj składniki marynaty: jeden utarty ząbek czosnku (mogą być dwa ;-), słodką i ostrą paprykę, cynamon, kolendrę i sól. Mięso odstaw na 30 minut.

Krok 2:

Dwa rodzaje papryki i cukinię pokrój w paski, cebulę w większą kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Na mocnym ogniu podsmaż mięso, kiedy się zrumieni dodaj 2 rodzaje papryki i cebulę.

Krok 3:

Smaż 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając, następnie dodaj kukurydzę, pomidory z puszki oraz sos paprykowy. Smaż jeszcze chwilę, aż z pomidorów wyparuje nadmiar wody. Farsz dopraw solą do smaku.

Krok 4:

Na osobnej, suchej patelni ułóż placek tortilli. Na niego nałóż 1/4 startego żółtego sera, połowę farszu. Następnie kolejną porcję sera, na wierz połóż placek tortilli. Zapiekaj quesadille przez 5 minut z jednej strony, następnie przerzuć na drugą stronę.

Inna opcja

Możesz też ułatwić sobie życie. Przygotuj okrągłą formę do zapiekania, lub to tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem). Na dnie ułóż placek tortilli. Na niego nałóż 1/4 startego żółtego sera, połowę farszu. Następnie kolejną porcję sera, na wierz połóż placek tortilli. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C prze 15-20 minut. Przed podaniem pokrój quesadille w trójkąty. Podawaj ze świeżą kolendrą, kwaśną śmietaną, guacamole lub kleksem sosu paprykowego. Inne przekąskowe przepisy znajdziesz —>TUTAJ<—

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również