DróbPrzekąski na ciepło
Quesadilla z kurczakiem i papryką
Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej. Podstawą tej potrawy jest tortilla (pszenna lub np. kukurydziana) nadziana różnymi farszami. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej, kiełbaskami chorizo lub z mięsem. Rodzaj składników zależy od regionu, pory roku oraz od kucharza oczywiście. Dzisiejsza quesadilla z kurczakiem i papryką to zeuropeizowana wersja tego popularnego dania, ale równie smaczna. Dla mnie quesadilla to bardziej koncepcja dania, niż konkretna potrawa. Wystarczą dwa placki tortilli i inwencja twórcza. Często w taki sposób powstają najbardziej interesujące dania, w duchu zero waste.
Quesadilla z kurczakiem i papryką – przepis krok po kroku
Składniki:
Marynata:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 duży utarty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól
Nadzienie:
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta lub np. zielona papryka
- jedna czerwona cebula
- 1/2 cukinii
- 1 mała puszka kukurydzy (170 g)
- pół puszki pomidorów krojonych (200 g)
- 3 łyżki sosu paprykowego od Roleskiego
- 4 placki tortilli
- 200 g startego żółtego sera np. gouda
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Pierś z kurczaka pokrój w niewielkie paski. Przełóż do miski, następnie dodaj składniki marynaty: jeden utarty ząbek czosnku (mogą być dwa ;-), słodką i ostrą paprykę, cynamon, kolendrę i sól. Mięso odstaw na 30 minut.
Krok 2:
Dwa rodzaje papryki i cukinię pokrój w paski, cebulę w większą kostkę. Następnie na patelni rozgrzej olej roślinny. Na mocnym ogniu podsmaż mięso, kiedy się zrumieni dodaj 2 rodzaje papryki i cebulę.
Krok 3:
Smaż 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając, następnie dodaj kukurydzę, pomidory z puszki oraz sos paprykowy. Smaż jeszcze chwilę, aż z pomidorów wyparuje nadmiar wody. Farsz dopraw solą do smaku.
Krok 4:
Na osobnej, suchej patelni ułóż placek tortilli. Na niego nałóż 1/4 startego żółtego sera, połowę farszu. Następnie kolejną porcję sera, na wierz połóż placek tortilli. Zapiekaj quesadille przez 5 minut z jednej strony, następnie przerzuć na drugą stronę.
Inna opcja
Możesz też ułatwić sobie życie. Przygotuj okrągłą formę do zapiekania, lub to tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem). Na dnie ułóż placek tortilli. Na niego nałóż 1/4 startego żółtego sera, połowę farszu. Następnie kolejną porcję sera, na wierz połóż placek tortilli. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C prze 15-20 minut.
Przed podaniem pokrój quesadille w trójkąty. Podawaj ze świeżą kolendrą, kwaśną śmietaną, guacamole lub np. kleksem sosu paprykowego.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych śniadań znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Robię. Będzie na jutro do pracy ….mmmmmmm. Pozdrawiam
Wyglada bosko
Dzięki, wypróbuj przepis smakuje tak jak wygląda.
Pozdrawiam 🙂