Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej. Podstawą tej potrawy jest tortilla (pszenna lub kukurydziana) nadziana różnymi farszami. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej, kiełbaskami chorizo lub z mięsem. Rodzaj składników zależy od regionu, pory roku oraz od kucharza oczywiście. Dzisiejsza quesadilla z kurczakiem i papryką to zeuropeizowana wersja tego popularnego dania, ale równie smaczna. Dla mnie quesadilla to bardziej koncepcja dania, niż konkretna potrawa. Wystarczą dwa placki tortilli i inwencja twórcza. Często w taki sposób powstają najbardziej interesujące dania, w duchu zero waste.
Quesadilla z kurczakiem i papryką – przepis krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój w niewielkie paski. Przełóż do miski, dodaj składniki marynaty: jeden utarty ząbek czosnku (mogą być dwa ;-), słodką i ostrą paprykę, cynamon, kolendrę i sól. Mięso odstaw na 30 minut.
Krok 2:
Dwa rodzaje papryki i cukinię pokrój w paski, cebulę w większą kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Na mocnym ogniu podsmaż mięso, kiedy się zrumieni dodaj 2 rodzaje papryki i cebulę.
Krok 3:
Smaż 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając, następnie dodaj kukurydzę, pomidory z puszki oraz sos paprykowy. Smaż jeszcze chwilę, aż z pomidorów wyparuje nadmiar wody. Farsz dopraw solą do smaku.
Krok 4:
Na osobnej, suchej patelni ułóż placek tortilli. Na niego nałóż 1/4 startego żółtego sera, połowę farszu. Następnie kolejną porcję sera, na wierz połóż placek tortilli. Zapiekaj quesadille przez 5 minut z jednej strony, następnie przerzuć na drugą stronę.
Inna opcja
Możesz też ułatwić sobie życie. Przygotuj okrągłą formę do zapiekania, lub to tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem). Na dnie ułóż placek tortilli. Na niego nałóż 1/4 startego żółtego sera, połowę farszu. Następnie kolejną porcję sera, na wierz połóż placek tortilli. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C prze 15-20 minut.
Przed podaniem pokrój quesadille w trójkąty. Podawaj ze świeżą kolendrą, kwaśną śmietaną, guacamole lub kleksem sosu paprykowego.Inne przekąskowe przepisy znajdziesz —>TUTAJ<—
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Robię. Będzie na jutro do pracy ….mmmmmmm. Pozdrawiam
Wyglada bosko
Dzięki, wypróbuj przepis smakuje tak jak wygląda.
Pozdrawiam 🙂