X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z grillaWołowina, Cielęcina

Kotlet wołowy z grilla Macieja Kuronia

Dzisiaj przychodzę do Was z propozycją szybkiego dania z grilla. Kawałek mięsa, ziołowe masło i fajne dodatki. Kotlet wołowy z grilla to bez wątpienia świetna obiadowa propozycja. A jako, że mięso jest z grilla to przygotujcie większą ilość, bo na powietrzu zjada się więcej 🙂

Kotlet wołowy z grilla Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kotlet z antrykotu lub np. rostbefu, o grubości co najmniej 3-5 cm na osobę
  • 2 ząbki czosnku lub np. 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • świeże lub np. suszone zioła – natka pietruszki, koperek, tymianek, oregano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Plaster mięsa z kością posmaruj olejem i połóż na rozgrzanym grillu. W czasie pieczenia możesz przekręcić mięso o 90ş, żeby na upieczonym mięsie odcisnął się odpowiedni wzór. Następnie dopraw solą i pieprzem stronę już upieczoną. Nigdy nie robimy tego przed pieczeniem, ponieważ wówczas wołowina stwardnieje i będzie przypominać podeszwę buta.

Krok 2:

Przed podaniem połóż na wierzchu porcję masła wymieszanego z ziołami, czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu.

Krok 3:

Do kotleta podaj np. podpieczone ziemniaki lub grzanki. Najlepiej podaj na desce do krojenia, koniecznie z ostrym nożem.

Jest to kotlet dla smakosza, a długość pieczenia zależy tylko i wyłącznie od stanu naszego uzębienia i atawistycznego upodobania do krwistego mięsa.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na grilla znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również