Boże NarodzenieDania główneWielkanocWołowina, Cielęcina
Ozór wołowy w sosie koperkowym Macieja Kuronia
Święta, święta i po świętach! Wspominam bez wątpienia tatrzańskie pejzaże, czysty, biały śnieg i pierwsze zwiastuny wiosny. W tym tygodniu proponuję dojadanie resztek. Przede wszystkim niezastąpiony bigos. No i przy okazji coś z podrobów. Kiedyś uważano, że kaszankę jedzą tylko psy, co w niczym nie zmienia faktu, że po świniobiciu pieczołowicie zagospodarowywano wszystkie resztki: solono słoninę, robiono wspomnianą kaszankę, salcesony, w polskiej tradycji popularność zyskały również flaki, uważane według Times’a za jedną z najobrzydliwszych potraw na świecie. Proponuję bez wątpienia jedną z najbardziej polskich potraw „podrobowych”, czyli ozór wołowy w sosie koperkowym.
Ozór wołowy w sosie koperkowym Macieja Kuronia
Składniki:
- ozór wołowy – ok. 1,5 kg
- pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- po 8 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 6 ziaren jałowca
- 3 liście laurowe
- sól
Sos koperkowy
- pęczek koperku
- 150 ml śmietany kremówki
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze umyty ozór włóż do wrzątku z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, liści laurowych, następnie gotuj godzinę.
Krok 2:
Po godzinie włóż obraną i umytą włoszczyznę oraz cebulę. Przypraw solą i pieprzem, następnie gotuj kolejne 30 minut.
Krok 3:
Po trzecie przygotowuj sos. Koperek opłucz i nożem oddziel łodyżki, których użyj do sosu, od piórek, które odłóż do posypania mizerii i ziemniaków.
Krok 4:
Z masła i mąki sporządź białą zasmażkę. Następnie dodaj stopniowo 2 szklanki zimnego wywaru z ozora. Chwilę gotuj z łodyżkami koperku. Zestaw sos z ognia, dopraw sokiem z cytryny, pieprzem, solą i wymieszaj ze śmietaną.
Krok 5:
Ugotowany, miękki ozór wyjmij z wywaru i po ostudzeniu obierz ze skóry. Pokrój w dość grube plastry, włóż je do sosu i podgrzej, a następnie ułóż na półmisku. Podaj z ziemniakami z wody albo puree i mizerią. Na koniec ozór polej sosem, a ziemniaki i mizerię posyp koperkiem.
Więcej mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.