Przepis
Zupy
Zupa krem z pieczarek
Składniki
- 1 kg pieczarek
- 1 l wywaru
- 250 ml gęstej, słodkiej śmietany
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki
- 2 cebule
- sok z 1 cytryny
- masło
- sól, pieprz, natka pietruszki
Sposób przygotowania
Pieczarki i cebulę siekamy w plastry. Rozgrzewamy w rondlu masło i przesmażamy na nim cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki i dusimy razem ok. 5 minut. Dosypujemy mąkę, mieszamy i całość zalewamy wywarem. Gotujemy 10-15 minut na wolnym ogniu i następnie całość miksujemy. Śmietanę mieszamy z żółtkami i dodajemy do zupy - nie gotujemy!. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dekorujemy pietruszką i podajemy.