X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa cebulowa Chefa

Składniki

  • 5 dużych cebul
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1/4 litra białego wytrawnego wina
  • 1 litr czystego wołowego bulionu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 10 dag startego na grubym oczku twardego żółtego sera (np ementaler)
  • 1 bagietka (może być czerstwa)

Sposób przygotowania

Oczyszczoną cebulę pokrajać na pół talarki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 4 łyżkami oliwy. Usmażyć cebulę na jasnozłoty kolor, oprószyć mąką, cukrem i papryką, podsmażyć jeszcze chwilę i zalać winem.
Dusić pod przykryciem do zredukowania płynu w 3/4. Zagotować bulion z tymiankiem i pietruszką. Zawartość patelni przełożyć do wrzącego bulionu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godzinę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na pozostałym maśle obsmażyć z obu stron pokrajaną na kromki bagietkę. Przelać zupę do żaroodpornych miseczek. Na wierzch położyć bagietkę i posypać startym serem.
Zapiec w piekarniku (w temperaturze około 200*C) aż do stopienia się sera.
Smacznego

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Znakomity przepis. Próbowałem różnych przepisów na zupę cebulową ale z tego wychodzi najlepsza. Ja jeszcze do tych składników dodaję kminek cały (1/2 łyżeczki) na etapie gotowania bulionu.

Sprawdź również