Przepis
Zupy
Zupa cebulowa Chefa
Składniki
- 5 dużych cebul
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1/4 litra białego wytrawnego wina
- 1 litr czystego wołowego bulionu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 10 dag startego na grubym oczku twardego żółtego sera (np ementaler)
- 1 bagietka (może być czerstwa)
Sposób przygotowania
Oczyszczoną cebulę pokrajać na pół talarki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 4 łyżkami oliwy. Usmażyć cebulę na jasnozłoty kolor, oprószyć mąką, cukrem i papryką, podsmażyć jeszcze chwilę i zalać winem.
Dusić pod przykryciem do zredukowania płynu w 3/4. Zagotować bulion z tymiankiem i pietruszką. Zawartość patelni przełożyć do wrzącego bulionu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godzinę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na pozostałym maśle obsmażyć z obu stron pokrajaną na kromki bagietkę. Przelać zupę do żaroodpornych miseczek. Na wierzch położyć bagietkę i posypać startym serem.
Zapiec w piekarniku (w temperaturze około 200*C) aż do stopienia się sera.
Smacznego
Znakomity przepis. Próbowałem różnych przepisów na zupę cebulową ale z tego wychodzi najlepsza. Ja jeszcze do tych składników dodaję kminek cały (1/2 łyżeczki) na etapie gotowania bulionu.