X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Gulasz wieprzowy z grzybami

Składniki

  • 700 g wieprzowiny na gulasz
  • 500 g świeżych grzybów (mogą być mieszane)
  • 125 ml wywaru (może być z lkostki)
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • liść laurowy
  • 1-2 szalotki
  • 2– 3 marchewki
  • 100 ml śmietany
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 100 g boczku
  • sól, pieprz, mielona papryka

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w kostkę, grzyby płuczemy, oczyszczamy i kroimy na ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę, a szalotki na połówki. Boczek smażymy na maśle i gdy się wytopi dodajemy szalotki i grzyby, a po usmażeniu zdejmujemy wszystko z patelni. Na tym samym tłuszczu smażymy mięso, później dokładamy z powrotem grzyby, boczek i szalotki oraz przyprawy: liść laurowy, przyprawy, wywar i wino. Dusimy wszystko razem przez godzinę od czasu do czasu mieszając. Po godzinie wrzucamy obrane i pokrojone w słupki marchewki i dusimy jeszcze 20 minut. Na koniec wlewamy mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody oraz śmietanę. Mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Przed podaniem wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również