Składniki
- 700 g wieprzowiny na gulasz
- 500 g świeżych grzybów (mogą być mieszane)
- 125 ml wywaru (może być z lkostki)
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- liść laurowy
- 1-2 szalotki
- 2– 3 marchewki
- 100 ml śmietany
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 100 g boczku
- sól, pieprz, mielona papryka
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę, grzyby płuczemy, oczyszczamy i kroimy na ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę, a szalotki na połówki. Boczek smażymy na maśle i gdy się wytopi dodajemy szalotki i grzyby, a po usmażeniu zdejmujemy wszystko z patelni. Na tym samym tłuszczu smażymy mięso, później dokładamy z powrotem grzyby, boczek i szalotki oraz przyprawy: liść laurowy, przyprawy, wywar i wino. Dusimy wszystko razem przez godzinę od czasu do czasu mieszając. Po godzinie wrzucamy obrane i pokrojone w słupki marchewki i dusimy jeszcze 20 minut. Na koniec wlewamy mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody oraz śmietanę. Mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Przed podaniem wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.