Dania główneWieprzowina
Gulasz wieprzowy z grzybami Macieja Kuronia
Gulasz wieprzowy to danie, które można przygotować w większej ilości i cieszyć się nim przez dwa dni. W tygodniu nie zawsze mamy czas i ochotę żeby gotować codziennie. Gulasz wieprzowy z grzybami zarówno pierwszego jak i drugiego dnia będzie smakował równie dobrze. Wystarczą inne dodatki i mamy super obiady.
Gulasz wieprzowy z grzybami z Macieja Kuronia
Składniki:
- 700 g wieprzowiny np. szynki, łopatki
- 500 g świeżych grzybów lub np. 250 g suszonych
- 125 ml bulionu np. wieprzowego
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- liść laurowy
- 1-2 szalotki
- 2– 3 marchewki
- 100 ml śmietany
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 100 g boczku
- sól, pieprz, mielona papryka
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso umyj i osusza, następnie pokrój w kostkę. Grzyby opłucz, oczyść i pokrój na ćwiartki. Boczek pokrój w kostkę, a szalotki na połówki. Boczek usmaż na maśle, a gdy się wytopi dodaj szalotki i grzyby, a po usmażeniu zdejmij wszystko z patelni.
Krok 2:
Na tym samym tłuszczu usmaż mięso, później dołóż z powrotem grzyby, boczek i szalotki oraz przyprawy: liść laurowy, przyprawy, wywar i wino. Duś wszystko razem przez godzinę od czasu do czasu mieszając.
Krok 3:
Po godzinie wrzuć obrane i pokrojone w słupki marchewki i duś jeszcze 20 minut. Na koniec wlej mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody oraz śmietanę. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Przed podaniem wsyp posiekaną natkę pietruszki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<