X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Gulasz wieprzowy z grzybami Macieja Kuronia

Gulasz wieprzowy to danie, które można przygotować w większej ilości i cieszyć się nim przez dwa dni. W tygodniu nie zawsze mamy czas i ochotę żeby gotować codziennie. Gulasz wieprzowy z grzybami zarówno pierwszego jak i drugiego dnia będzie smakował równie dobrze. Wystarczą inne dodatki i mamy super obiady. 

Gulasz wieprzowy z grzybami z Macieja Kuronia

Składniki:

  • 700 g wieprzowiny np. szynki, łopatki
  • 500 g świeżych grzybów lub np. 250 g suszonych
  • 125 ml bulionu np. wieprzowego
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • liść laurowy
  • 1-2 szalotki
  • 2– 3 marchewki
  • 100 ml śmietany
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 100 g boczku
  • sól, pieprz, mielona papryka

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso umyj i osusza, następnie pokrój w kostkę. Grzyby opłucz, oczyść i pokrój na ćwiartki. Boczek pokrój w kostkę, a szalotki na połówki. Boczek usmaż na maśle, a gdy się wytopi dodaj szalotki i grzyby, a po usmażeniu zdejmij wszystko z patelni.

Krok 2:

Na tym samym tłuszczu usmaż mięso, później dołóż z powrotem grzyby, boczek i szalotki oraz przyprawy: liść laurowy, przyprawy, wywar i wino. Duś wszystko razem przez godzinę od czasu do czasu mieszając.

Krok 3:

Po godzinie wrzuć obrane i pokrojone w słupki marchewki i duś jeszcze 20 minut. Na koniec wlej mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody oraz śmietanę. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Przed podaniem wsyp posiekaną natkę pietruszki.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również