X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Fasola po bretońsku

Składniki

  • 500 g fasoli – „jaś”
  • 300 g kiełbasy
  • 150 g wędzonki – może być ogonówka
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek, cząber
  • sól, pieprz, mielona papryka

Sposób przygotowania

Fasolę moczymy przez co najmniej dwie godziny, a następnie gotujemy w tej samej wodzie. W trakcie gotowania można dołożyć kawałek wędzonki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, kroimy również wędzonkę oraz kiełbasę i smażymy na oleju. Dodajemy do gotującej się fasoli. Doprawiamy przecierem pomidorowym, majerankiem, cząbrem, mieloną papryką, posiekanym i utartym z odrobiną soli czosnkiem. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy i wędzonki zasmażamy mąkę. Pod koniec gotowania zaprawiamy nią fasolę, przyprawiamy potrawę solą i pieprzem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również