Przepis
Dania główneWieprzowina
Fasola po bretońsku
Składniki
- 500 g fasoli – „jaś”
- 300 g kiełbasy
- 150 g wędzonki – może być ogonówka
- 100 g przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- majeranek, cząber
- sól, pieprz, mielona papryka
Sposób przygotowania
Fasolę moczymy przez co najmniej dwie godziny, a następnie gotujemy w tej samej wodzie. W trakcie gotowania można dołożyć kawałek wędzonki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, kroimy również wędzonkę oraz kiełbasę i smażymy na oleju. Dodajemy do gotującej się fasoli. Doprawiamy przecierem pomidorowym, majerankiem, cząbrem, mieloną papryką, posiekanym i utartym z odrobiną soli czosnkiem. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy i wędzonki zasmażamy mąkę. Pod koniec gotowania zaprawiamy nią fasolę, przyprawiamy potrawę solą i pieprzem.