SałatkiWalentynki
Sałatka z mango i krewetkami
Dzisiaj mam dla Was idealną wprost propozycję na kolację walentynkową. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych i składa się z kilku ogólnodostępnych składników. Sałatka z mango i krewetkami to bez wątpienia prawdziwa gratka dla miłośników owoców morza i awokado. Zamiast pisać miłosne poematy, przygotuj tą obłędną sałatkę dla swojej drugiej połówki. Obiecuję, że będzie Ci wdzięczna 🙂
Sałatka z mango i krewetkami
Składniki:
- 1 ogórek
- jedno duże mango
- 1 dojrzałe awokado
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- mały kawałek świeżego imbiru
- 250 g krewetek np. tygrysich
- 1 łyżeczka sosu sambal oelek
- 1 pęczek kolendry
- 3 łyżki sosu sezamowego, ja sięgnąłem po ten od Roleskiego
- 1/2 limonki lub np. cytryny
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ogórek obierz, przetnij wzdłuż na pół, następnie wydrąż łyżeczką wodnisty środek. Mango przekrój na pół omijając pestkę, obierz ze skórki. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, następnie obierz ze skórki.
Krok 2:
Ogórka, mango i awokado pokrój w cienkie ukośne plasterki (jak na zdjęciu powyżej). Składniki przełóż do miski, następnie skrop sokiem z limonki.
Krok 3:
Krewetki pozbaw ogonków, osusz z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i imbir pokrojony w cienkie płatki i lekko je zeszklij. Następnie dodaj krewetki, smaż 2-3 minuty.
Krok 4:
Następnie dodaj sos sambal oelek, łyżkę posiekanej kolendry. Na koniec dopraw solą do smaku.
Krok 5:
Podsmażone krewetki dodaj do pozostałych składników.
Krok 6:
Dodaj sos sezamowy, pozostałą posiekaną kolendrę, następnie sok z limonki oraz sól do smaku.
Sałatka świetnie odnajdzie się w towarzystwie np. żytniej grzanki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<